Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami
 
Zanim przejdziemy do pieczenia chleba na zakwasie, przygotowaliśmy jeszcze jedną wersję chleba na drożdżach. Z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków lub mąki gryczanej, bo w naszym najbliższym, bezglutenowym otoczeniu i tacy się trafili. ;) Na szczęście w naszym domowym obejściu nikt nie ma uczulenia na drożdże. Nie zmienia to faktu, że również nasza rodzina wypatruje przepisu na chleb na zakwasie. Pomimo tego, że lubią szybkie patenty na własnoręcznie zrobione/świeże pieczywo, to na ten z zakwasem też czekają, by dołączyć go do jadłospisu w ramach urozmaicenia diety i doświadczenia nowych smaków. Do dzisiejszego wypieku dla przełamania charakterystycznego smaku kukurydzy dodaliśmy suszonych pomidorów. Każdy kto piecze własne chleby pewnie miałby pomysł na swój dodatek. Zioła, ziarna, oliwki, kapary, bakalie… czegokolwiek dusza zapragnie. Dobrej zabawy!

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Ilość: 2 średniej wielkości blachy chlebowe

Składniki:
  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 ml suszonych krojonych pomidorów wraz z oliwą
  • 7,5 dag drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 szczypta cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygniętego siemienia lnianego i powoli miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy zaczynu, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą. Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek i wstawiamy do nienagrzanego piekarnika. By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut. Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.
 
 
 
 

2014-07-28Subscribe to our YT channel
 
 
Chłodnik na trzy sposoby
 
Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach. Zapraszamy na chłodnik w trzech odsłonach: na słono i na słodko.

czas przygotowania: 20 minut
ilość: 2 porcje

Przygotowanie jogurtu sojowego:
  • 1 l mleka sojowego
  • 1 mały jogurt sojowy
Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok.100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia. Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.

1. Chłodnik a’la litewski
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
  • 5-7 rzodkiewek
  • kilka ogórków gruntowych
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia
Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

2. Chłodnik z bobem i kiszonym ogórkiem
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100 m wody z kiszenia ogórków
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych
  • 1 łyżka solonych kaparów
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
Mieszamy jogurt z wodą z kiszenia ogórków. Dodajemy przyprawy, bób i ogórki, a także posiekane zioła. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

3. Chłodnik owocowy
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100 ml soku z malin lub 50 ml syropu
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie garść posiekanych liści świeżej mięty
Mieszamy jogurt z sokiem z malin. Dodajemy owoce, ewentualnie posiekaną miętę i posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.
 
 
 
 

2014-07-20Subscribe to our YT channel
 
 
Chleb gryczany na drożdżach
 
  • ilość: 1 duża forma
  • czas przygotowania: 2 godziny
Chleba naszego powszedniego… gdy dodać, że bezglutenowego, to robi się spory problem, bo kupne niestety najczęściej smakiem bardzo rzadko przypominają tradycyjne wypieki i mamy wrażenie, że są przeznaczone jedynie dla desperatów, którzy bez pieczywa obejść się nie mogą. Osobiście najczęściej byliśmy rozczarowani bezglutenowym pieczywem, finalnie eliminując je z naszej diety, na korzyść placków oraz klusek i makaronów. Za dopracowanie własnej receptury chleba bez glutenu jakoś trudno było nam się zabrać, pojawiające się co jakiś czas prośby, na podesłanie sprawdzonego przepisu, zmobilizowały nas w końcu do wzięcia się do roboty w tym temacie i zakasaliśmy rękawy. Dziś prezentujemy pierwszy przepis na podstawowy chleb, do którego każdy może sobie dodać ulubione ziarna, zioła, suszone pomidory, oliwki lub czegokolwiek dusza zapragnie, a glutenu nie zawiera. Oto nasz wypiek na drożdżach, z przeważającą ilością mąki gryczanej. Niebawem ruszymy jeszcze inne rodzaje mąki, a także zakwas, z którym już kiedyś eksperymentowaliśmy przy bezglutenowym chlebie, czując jednak, że do tematu powrócimy, by go dopieścić.

Składniki:
  • 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
Ziemniaki gotujemy w mundurku i odstawiamy na bok, by przestygł, gdy już będzie chłodny zalewamy go ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera do ciasta. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaka z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i mieszamy ok. 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto. Całość przelewamy do dużej silikonowej formy i odstawiamy od razu do piekarnika na 30 minut po to, by ciasto spokojnie sobie wyrosło. Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i pieczemy 1 godzinę. Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy do lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do chlebaka lub innego pojemnika. Nie wiemy ile czasu pozostaje świeży, ponieważ nasze bochenki znikają w ciągu 2 dni, ale przypuszczamy, że ok. tygodnia jest zdatny do zjedzenia.
 
 
 
 

2014-07-14Subscribe to our YT channel
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG