Bób smażony z kukurydzą i boczniakiem
 
Okazało się, że ostatnio nie nacieszyliśmy się jeszcze bobem, na szczęście to smaczne i bogate źródło białka, i innych dobroczynnych składników, będzie nam towarzyszyło prawie do jesieni. Dziś kolejna kombinacja. Tym razem nie dusimy lecz podsmażamy bób wraz z boczniakiem i świeżą kukurydzą. Trochę mało inwazyjnych przypraw i nie trzeba nic więcej, by smak i zdrowie znalazły się w jednym garnku lub patelni, by zaspokoić nasz głód.
  • czas przygotowania: ok. 30 minut
  • ilość:2-3 porcje
Składniki:
  • 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
  • 1 kolba kukurydzy
  • 25 dag boczniaka
  • garść liści świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka melasy z karobu
  • 1-2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • sos musztardowy z melasą z karobu i olejem lnianym do dekoracji (z odcinka 38)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy tłuszcz kokosowy, gdy się podgrzeje dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy. Gdy się przyrumienią, skrajamy ziarna kukurydzy bezpośrednio z kolby, mieszamy i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i melasę z karobu. Ponownie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, po czym dodajemy pokrojone liście świeżej kolendy. Ostatnie mieszanie i możemy serwować polane np. sosem musztardowym z melasą z karobu i olejem lnianym. Smacznego!
 
 
 
 

2015-07-26 
 
 
 
 
Bób i spółka w sosie śmietanowo-ziołowym
 
Dziś kolejny raz powracamy do bobu, jednak w trochę w innym wydaniu niż tradycyjnie z masłem i koperkiem. Do tego serwujemy go w naprawdę doborowym towarzystwie. Jest to wyjątkowo proste danie jednogarnkowe z sezonowych warzyw, które sprawdzi się doskonale w domu, jak i na biwaku. Pozostawiając uczucie sytości na długo czas.
  • czas przygotowania: ok. 30 minut
  • ilość:2-3 porcje
Składniki:
  • 1/2 kg bobu ugotowanego na parze
  • dwa liście jarmużu
  • 1 mały brokuł
  • kilka liści świeżej mięty
  • kilka liści świeżej szałwii
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowy
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szczypty asofoetidy
  • sól do smaku
  • 50-100 ml wody
  • balsamico do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wkrajamy brokuł bezpośrednio na nią. Rwiemy liście jarmużu na kawałki, jeśli są młode, możemy skroić też łodygę i również wrzucamy je na patelnię i chwilkę smażymy. Następnie dolewamy wodę i dusimy przez chwilę. Dodajemy przyprawy oraz sól, a w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Po paru minutach na patelnię z warzywami dorzucamy wcześniej ugotowany na parze bób oraz pokrojone zioła. Na sam koniec wlewamy śmietankę sojową, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i po minucie zdejmujemy z palnika, przekładamy na talerze lub do miseczek i dekorujemy balsamico. Smacznego!
 
 
 
 

2015-07-19 
 
 
 
 
Wegańskie Creme Brulee z malinami
 
Powracamy dzisiaj do słodyczy i owoców. Tym razem na tapecie mamy maliny, gdyż już najwyższa pora, by zagościły na naszych stołach, a także bardzo tradycyjny deser. Nasze creme brulee w wegańskiej wersji nie ma oczywiście w składzie śmietanki, a tym bardziej jaj. Nie ma także wanilii, gdyż unikalny smak tego deseru zawdzięczamy mące kasztanowej. Spróbujcie, naprawdę polecamy, smakuje równie pysznie bez jakichkolwiek owoców. Maliny możecie zjeść sobie same. Smacznego i na zdrowie!
  • czas przygotowania: ok. 10 minut + czas stygnięcia
  • ilość: kilka porcji
Składniki:
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki kasztanowej
  • 100 ml mleka sojowego
  • dodatkowo brązowy cukier trzcinowy do posypania i karmelizowania
  • maliny do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy w rondelku śmietankę sojową wraz z mlekiem kokosowym i cukrem.Mąkę kasztanową dokładnie mieszamy z mlekiem sojowym i wlewamy do rondelka. Mieszamy przez chwilę aż deser osiągnie odpowiednią, budyniową konsystencję. Następnie wlewamy go do miseczek lub do małych foremek wyłożonych malinami, które można delikatnie zgnieść widelcem lub łyżką. Potrząsamy aby powierzchnia deseru była gładka, odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki. Przed podaniem schłodzony deser posypujemy równo po wierzchu 1 łyżeczką brązowego cukru trzcinowym i karmelizujemy opalając go za pomocą przeznaczonej do tego specjalnego palnika.
 
 
 
 

2015-07-12 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG