Zupa krem z pomidorów z kolendrą i mozzarellą.
 
Dziś pomidorów i wegańskiej mozzarelli ciąg dalszy. Tym razem zapraszamy na zupę, nie do końca po włosku, gdyż z dodatkiem curry. To taka wegańska i bezglutenowa kuchnia fusion.
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 plastry wegańskiej mozzarelli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 garść liści kolendry
  • Oliwa do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na kawałki, nie trzeba ich obierać ze skórki, i wrzucamy je do gotującej się wody. Gdy zmiękną dodajemy przyprawy oraz mleko kokosowe. Po zagotowaniu całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy plaster mozzarelli i skrapiamy oliwą.
 
 
 
Download PDF recipe (in Polish)
 

2015-08-30 
 
 
 
 
Bruschetta z Caprese
 
Gdy trwa sezon na nasze własne, lokalne, pyszne pomidory, pojawiają się one w naszym menu codziennie i to w przeróżnych odsłonach. Pomysłów jest mnóstwo - od śniadania po kolacje. Jednak, gdy ciągle jest ciepło, mamy wzmożony apetyt na różne sałatki. Jedną z rzeczy, które uwielbialiśmy za naszych przed-wegańskich czasów, była klasyczna włoska sałatka-przystawka Caprese, która, jak cała kuchnia tego kraju, bazuje na dobrych produktach. Z pomidorami o tej porze roku nie ma problemu, jednak mozarella w wersji wegańskiej i to jeszcze bardzo dobrej… to było niezrealizowane marzenie. Na szczęście do teraz. Dziś zapraszamy właśnie na Caprese podawane na chrupiących grzankach, czyli jak to Włosi mówią z bruschettą.
  • Ilość porcji: 2
  • Czas przygotowania: ok.40 minut
Składniki:
  • kilka grzanek zrobionych z bułki wypieczonej z ciasta na pizzę bezglutenową (odc.12)
  • 1 wegańska mozarella (200g)
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • czarny pieprz do smaku
Sos:
  • 1 garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę formujemy na kształt mini-bagietki, następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 C, aż skórka będzie rumiana. W czasie gdy bagietka się piecze możemy przejść do zrobienia sosu oraz krojenia reszty składników. Bazylię siekamy lub rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do moździerza, dodajemy sól, oliwę i rozcieramy. Na koniec dodajemy oliwę truflową i ponownie wszystko rozcieramy. Pomidory i mozarellę kroimy w plastry. Gotową i przestygłą bagietkę kroimy również w plastry lub na kształt piór, smarujemy je oliwą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika z funkcją grill na 240 C na 2 minuty. Gotowe pieczywo wykładamy na talerz, układamy na nim naprzemiennie pokrojone pomidory i ser. Na koniec polewamy wszystko po wierzchu sosem pesto, dekorujemy świeżą bazylią, kaparami oraz czarnym pieprzem.
 
 
 
 

2015-08-24 
 
 
 
 
Lody truskawkowo-bananowo-kokosowe
 
Mrożąc w czerwcu truskawki, myśleliśmy o sierpniowych upałach, które właśnie nadeszły. Gdy dorzucimy jeszcze pełnego wartości odżywczych banana mamy smaczne, kremowe i pożywne lody. Smacznego i na zdrowie.
  • Ilość porcji: 4
  • Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 2 szklanki zamrożonych truskawek
  • 1 zamrożony banan
  • 1 puszka zamrożonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżki psyllium
Sposób przygotowania:
Zamrożone owoce, mleko kokosowe wrzucamy do miksera, dodajemy ksylitom i miksujemy wszystko na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki babki płesznik i jeszcze chwilkę mieszamy i gotowe.
 
 
 
 

2015-08-16 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG