Makaron Linguine z kiełkami
 
Dziś kolejny pomysł na szybkie danie makaronowe. Linguine, czyli trochę inna, spłaszczona wersja spaghetti, w bardzo sympatycznym i chrupiącym towarzystwie. O smaku dania decyduje jakość makaronu, a ten, którego użyliśmy jest naprawdę wyjątkowy. Do tego smakowite kiełki i groszek cukrowy. Niebo w gębie. Smacznego!
  • czas przygotowania: 20 minut
  • ilość: 2 porcje
Składniki:
  • 25 dag makaronu linguine
  • ok.20 dag mieszanki kiełków do smażenia
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • kila łyżek oliwy
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1 limonka
Sposób przygotowania:
Wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. W tym samym czasie podgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy na nią kiełki, mieszamy przez chwilę, dorzucamy groszek ptysiowy, dodajemy przyprawy, sos sojowy i melasę z karobu. Smażymy przez bardzo krótką chwilę, pod sam koniec dodajemy utartej skórki z limonki oraz soku w ilości według uznania. Dorzucamy na patelnię ugotowany al dente i odcedzony makaron, i możemy serwować.
 
 
 
 

2015-01-25 
 
 
 
 
Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem
 
Gdy okazało się, że w naszym food trucku makowe muffinki cieszą się bardzo dużym powodzeniem, jako dodatek do kawy, herbaty lub po prostu jako pożywna przekąska na słodko, trzeba było wymyślić ich kolejną wersję. Nowy motyw przewodni, nowa niespodzianka w środku i nowy pomysł na lukier. Tak więc zamiast maku mamy dynię, karob i przyprawy piernikowe, zamiast pomarańczy śliwkę, a w miejscu kawy cynamon. Zniknął orzech włoski na wierzchu i zastąpił prażony sezam. Mamy nadzieję, że i Wam się spodobają. Smacznego!
  • czas przygotowania: 90 minut
  • ilość: 12-14 sztuk
Składniki:
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki suchego karobu
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 20 dag brązowego cukru pudru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 30 dag obranej dyni
  • 1 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • powidła śliwkowe do nadziewania
Lukier:
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżeczek mleka ryżowego
  • uprażony sezam do dekoracji
Sposób przygotowania:
Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do miksera. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho. Następnie dodajemy mleko ryżowe, kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy mikser i przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć. Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon. Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry.
 
 
 
 

2015-01-18 
 
 
 
 
Spaghetti á la Bolognese
 
Dzisiaj wracamy do jednego z najbardziej znanych przepisów na włoski makaron. Pochylamy się nad sosem Bolognese, stosując podstawowe triki roślinnej kuchni, które pozwalają oszukać podniebienie. Szybkie, smaczne i proste danie bez glutenu. Smacznego!
  • czas przygotowania: ok.30 minut
  • ilość: 2 porcje
Składniki:
  • 25 dag makaronu kukurydzianego typu Spaghetti
  • 20 dag brązowej pieczarki
  • 10 dag selera
  • 5 dag granulatu sojowego
  • 40 dag pomidorów pelati lub krojonych z puszki
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szczypta mielonego goździka
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy granulat sojowy, który prażymy przez chwilę, aż się zarumieni. W tym czasie pieczarki oraz seler ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie, smażący się granulat podlewamy sosem sojowym, mieszamy i dorzucamy utarte na tarce pieczarki i seler. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy a gdy warzywa zmiękną dolewamy ocet balsamiczny i pomidory. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy ugotowany wcześniej al dente makaron Spaghetti i łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.
 
 
 
 

2015-01-11 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG