Makaron z karmelizowanym jabłkiem i kremem daktylowym
 
Dziś bezglutenowy makaron na słodko. Włoch złapie się za głowę i pewnie powie: "Mamma Mia!", natomiast niejeden Polak powie: "W końcu!". To prawda, ugięliśmy się pod słodkim ciężarem próśb przygotowania makaronu w niewytrawnej, niesłonej opcji. Jednak nie jest to typowa wersja dla małych dzieci, bo te duże też lubią przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Spróbujcie sami i oceńcie. Zachęcamy!
  • czas przygotowywania: ok.30 minut
  • ilość: 2-3 porcje
Składniki:
  • 25 dag makaronu kukurydzianego typu świderki
  • 1 duża szara reneta
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • woda
  • trochę oleju i soli do gotowania makaronu
krem:
  • 10 dag wypestkowanych daktyli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ok.100 ml wody do gotowania
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania dania
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na osiem podłużnych części. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy melasę karobową i karmelizujemy przez chwilę. Gdy kawałki jabłka powoli się smażą, wrzucamy daktyle do garnka i gotujemy je ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie, już przegotowane daktyle miksujemy z mlekiem kokosowym na gładki krem. Odcedzamy makaron, wykładamy go na talerze, polewamy kremem daktylowo kokosowym i podajemy wraz z karmelizowanymi jabłkami. Na sam koniec całość posypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego!
 
 
 
 

2015-02-22 
 
 
 
 
Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem
 
A jednak daliśmy się ponieść tłustoczwartkowym emocjom i tendencjom. By zadbać o naszych bezglutenowych i wegańskich klientów food trucka Atelier Smaku, postanowiliśmy zmierzyć się z tematem i opracowaliśmy przepis na własne pączki, a właściwie pączusie, które każdy może zrobić w domu. Bo przecież nie każdy da radę dotrzeć do nas i ustawić się w kolejce po małe chrupiące, dobrze wysmażone co nieco. Tak właśnie powstał ten nieplanowany wcześniej odcinek, który umieszczamy przed standardowym czasem emisji, przypadający zawsze na 19.00 w niedzielę. Bawcie się do syta i świętujcie smacznie.
  • czas przygotowania: około 80 minut
  • ilość ok. 27 sztuk
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • roślinna frytura lub olej do smażenia
Cukier puder:
  • zmielony na puder cukier brązowy
  • utarty cynamon
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży. Następnie mieszamy mleko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobiną zmieszanej mąki z cukrem. Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej, moczymy w nim 2 łyżki, którymi będziemy oddzielać ciasto, ponieważ jest ono zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego glutenowego. Wrzucamy takie "prawie kulki" wielkości śliwki do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe. Usmażone pączki odkładamy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Najlepiej świeżo utartym. Smacznego!
 
 
 
 

2015-02-12 
 
 
 
 
Domowe łazanki z tofu i warzywami
 
Makaronów ciąg dalszy, jednak tym razem nic gotowego. Serwujemy łazanki domowej roboty. Kusiło nas, by podać je standardowo w wersji, którą najbardziej lubimy, czyli z kiszoną kapustą i grzybami, ale postanowiliśmy pójść w trochę innym kierunku. Gotowany na parze jarmuż, brokuł i chrupiące plastry smażonego wędzonego tofu w połączeniu ze słodką żurawiną i bajecznie aromatyczną, delikatnie ostrą, bardzo dobrej jakości oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Połączenie doskonałe. Polecamy!
  • czas przygotowania: około 60 minut
  • ilość 2-3 porcje
Składniki:
  • Ciasto na makaron
  • 200 ml mąki kukurydzianej
  • 200 ml mąki ryżowej
  • 200 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 300 ml wrzątku
  • woda do gotowania makaronu
Dodatki:
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • kilka liści jarmużu
  • spora różyczka brokułu
  • 1 garść żurawiny
  • oliwa aromatyzowana czarną truflą
  • pieprz syczuański do doprawienie
Sposób przygotowania:
Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną. Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę. Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części (po 30 dag). Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Zagniatamy kleistą masę, a następnie dosypujemy i wgniatamy pozostałe 30 dag mąki. Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju. Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz. Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze. Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Smacznego!
 
 
 
 

2015-02-08 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG