Ciabatta z karczochami
 
Dziś, kontynuując zabawę z bezglutenowymi wypiekami, postanowiliśmy nie żegnać się ze smakami słonecznej Italii. Mamy już na swoim koncie bezglutenową pizzę i focaccię, teraz kolej na ciabattę. Żeby było jeszcze bardziej po włosku, upiekliśmy ją z karczochami, w których delikatnym smaku zakochaliśmy się lata temu, a miłość ta z upływem czasu nie maleje. Ich smak to podstawa, ale mają też inne zalety: są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który skutecznie walczy z cholesterolem i chorobami układu krążenia, dodatkowo witaminy i mikroelementy… dłużej już chyba nie trzeba zachęcać :) Po prostu: smacznego i na zdrowie!
  • ilość: kilka sztuk
  • czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Składniki:
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 1-2 garście pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 kostki drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • olej do posmarowania blachy
  • mąka kukurydziana do posypania blachy
  • kilka serc karczochów z oliwy
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie miksujemy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie drożdże łączymy z 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki wraz z łyżeczką soli i mieszamy, żeby spulchnić mąkę. Miksujemy przestudzone siemię z wymieszanymi drożdżami i całość wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, następnie dodajemy oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec, jeszcze w trakcie pracy miksera, dorzucamy pestki słonecznika. Przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi ono swoją objętość. Gdy już wyrośnie dzielimy je i formujemy z niego ciabatty, które następnie wykładamy na blasze posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą. Na wierzchu układamy płaty pokrojonych serc karczochów, które delikatnie dociskamy do powierzchni bułek, by nie pospadały. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aż bułki trochę podrosną. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone lubimy, w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Możemy je podać np. z bardzo prostą sałatką z pokrojonych pomidorów, dobrych oliwek i oliwy z karczochów, a tak naprawdę na świeżo są pyszne z czymkolwiek.
 
 
 
 

2014-09-22Subscribe to our YT channel
 
 
Dynia w chrupiącej panierce
 
Na temat zalet dekoracyjnych dyni można wiele pisać, na temat jej właściwości zdrowotnych powiedziano już wiele i niekoniecznie trzeba kogokolwiek zachęcać do jej spożywania o tej porze roku. Dziś chyba najprostszy patent na dynię w wersji na chrupko, oczywiście w wydaniu wegańskim i bezglutenowym. Właśnie w takiej panierce dziś, ten piękny owoc końca lata, serwujemy jako danie główne, czy też lekką przekąskę. Smacznego!
  • czas przygotowania: 10 minut
  • ilość: kilka porcji
Składniki:
  • kilka plastrów świeżej, obranej dyni bez pestek
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 szczypta czarnego kardamonu
  • mąka ryżowa do obtaczania
  • olej do smażenia
  • gotowane na parze liście jarmużu
  • ocet truflowy i oliwa truflowa do doprawienia
Sposób przygotowania:
Mielone siemię lniane doprawiamy solą, pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziarnami czarnego kardamonu, następnie zalewamy wrzątkiem i ubijamy blenderem na gładką masę (tak, by przypominało ono w konsystencji ubite jajko). Pokrojoną w plastry dynię, pozbawioną wcześniej pestek i skórki, zanurzamy w siemieniu z przyprawami, następnie obtaczamy w mące ryżowej i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Podajemy na przykład na liściach jarmużu, ugotowanych przez kilka minut na parze, które skrapiamy oliwą truflową i/lub octem balsamicznym aromatyzowanym truflą. Pamiętajmy o tym, że siemię lniane ma być dobrze doprawione, ponieważ dynia jest słodka.
 
 
 
 

2014-09-15Subscribe to our YT channel
 
 
Gryczane racuchy z jabłkami
 
Bez placków nie wyobrażaliśmy sobie naszego dzieciństwa, były one zawsze obecne, pewnie, dlatego, że robi się je bardzo szybko, są przepyszne, słodkie i chrupiące. Przede wszystkim utkwiły nam w pamięci racuchy z jabłkami, które często jadaliśmy na niedzielne śniadanie. Nasze racuchy zostały zrobione z mąki gryczanej. Dzieci, które mogą jeść wszystko, na co dzień spożywają dużą ilość pszenicy pod różną postacią, ponieważ jest ona w bułkach, chlebach, makaronach, ciastkach i batonikach. Może więc warto również włączyć zdrowszą mąkę gryczaną do ich codziennego menu, żeby dieta była bardziej rozmaita. Smacznego i na zdrowie!
  • Ilość: 4-5 porcji
  • Czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:
  • 40 dag jabłek
  • 25 dag mąki gryczanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 250 ml napoju (mleczka) kukurydzianego wody do mąki
  • Szczypta soli
  • 1/3 kostki drożdży (3 dag)
  • 50 ml podgrzanego napoju (mleczka) kukurydzianego lub wody do do drożdży
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka zmielonego na puder brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki gryczanej, całość zalewamy 50 ml mleczka kukurydzianego lub ciepłej wody (nie więcej niż 40°C). Odstawiamy zaczyn na bok by drożdże zapracowały. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy i ciepłe mleczko kukurydziane lub wodę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy całość na ok. 20 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć. W tym czasie umyte jabłka przekrawamy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne, następnie kroimy po długości na pół i później na plasterki o grubości 3-5 mm. Do masy dodajemy wcześniej pokrojonych na drobne kawałki jabłek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką wykładamy nieduże placuszki i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
 
 
 
 

2014-09-08Subscribe to our YT channel
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG