Deser z karobem i chia na Dzień Matki
 
Dzień Matki za 2 dni, warto więc przygotować jakąś małą i słodką niespodziankę. Zapraszamy na pyszny, pożywny i banalnie prosty deser z karobem i nasionami chia. Wszystko po to, by osłodzić życie naszym mamom, pomimo tego, że deser jest przygotowany bez dodatku cukru. Smacznego i zdrowego świętowania.
  • czas przygotowania: ok. 30 minut + czas studzenia i tężenia deseru ok. 2-3h
  • ilość porcji: 4
Deser - składniki:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka sojowego lub mleka migdałowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki suchego karobu
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
Krem - składniki:
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • truskawki do dekoracji
  • mięta do dekoracji

Mleko kokosowe i mleko sojowe podgrzewamy w rondelku, dodajemy karob i mieszamy za pomocą rózgi do pełnego rozpuszczenia. Następnie dodajemy skórkę cytrynową, ciągle mieszając na samym końcu dodajemy nasiona chia. Gdy gotujący się deser osiągnie odpowiednia konsystencję ściągamy go z palnika i przelewamy do pucharków. Deser powinien "leżakować" ok. 2-3h.

Krem na wierzch:
Do mleka kokosowego dodajemy melasę z karobu i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy tahinę, mieszamy a na samym końcu dosypujemy odrobinę cynamonu. Gdy deser przestygnie ozdabiamy go truskawkami, a na końcu polewamy go kremem i ozdabiamy miętą.
 
 
 
 

2015-05-25 
 
 
 
 
Kruche ciastka orzechowo-karobowe
 
Atelier Smaku proponuje dziś kruche ciastka orzechowo-karobowe. Idealne do herbaty lub kawy np. podczas odwiedzin u mamy 26 maja? Oczywiście zachęcamy też mamy do wspólnego pieczenia z nami. Będą miały słodką i odżywczą niespodziankę dla dzieci – z okazji swojego święta. ;) Smacznego i dużo zdrowia wszystkim mamom, których święto tuż tuż!
  • ilość porcji: kilkanaście sztuk
  • czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
  • 20 dag mąki lub kaszy jaglanej
  • 20 dag brązowego cukru pudru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag pestek dyni
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag mielonego siemienia lnianego
  • 5 dag sproszkowanego chlebka świętojańskiego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę. Następnie kolejno miksujemy na drobne kawałeczki pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, pamiętając o tym, aby każdy składnik miksować osobno, ponieważ mają one inną twardość i konsystencję. Żurawina także nie powinna zostać zmielona na miazgę. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, w tym także żurawinę, dodajemy olej słonecznikowy i rozcieramy w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone. Dodajemy mleko kokosowe i wyrabiamy masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawiamy ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć. W tym czasie blachy wykładamy pergaminem i smarujemy go lekko olejem. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, układamy je na pergaminie i spłaszczamy, tworząc dyski. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.
 
 
 
 

2015-05-17 
 
 
 
 
Sałatka ze szparagami i truskawkami
 
Sezon na szparagi i truskawki czas zacząć. Na początek proponujemy bardzo prostą sałatkę z dodatkiem pysznej i bogatej w składniki odżywcze, melasy z karobu. Później zgłębimy jeszcze temat szparagów przygotowując kolejną wersję zupy-krem z tego delikatnego warzywa.
  • czas przygotowania ok: 20 minut
  • ilość: kilka porcji
Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 truskawek
  • 2 kawałki korzenia topinamburu
  • kilka liści jarmużu
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 5 dag pestek dyni
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 4 łyżki melasy z karobu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Odcinamy ze szparagów górne części o długości ok.7 do 8 cm i wrzucamy je na patelnię z olejem, podlewamy wodą, delikatnie solimy i dusimy. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki melasy z karobu, chwilę karmelizujemy i odstawiamy na bok. Na osobnej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, gdy napęcznieją podlewamy je sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy na bok. Do salaterki wrzucamy dobrze umyty i sparzony wcześniej korzeń topinamburu, pokrojony w plastry, liście jarmużu pozbawione łodyg i porwane na kawałki. Dodajemy także suszone pomidory pokrojone w paski, a następnie pokrojone na 4 części wzdłuż truskawki, przygotowane wcześniej szparagi, pestki dyni, a także pociętą świeżą kolendrę. Całość polewany sosem, który powstał ze zmieszania 2 łyżek melasy z karobu, oleju z suszonych pomidorów oraz octu balsamicznego. Na zdrowie!
 
 
 
 

2015-05-10 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG