Wegański serniko-jabłecznik
 
Po latach przerwy wracamy do przepisu, który powstał dawno, dawno temu w czasach, gdy prowadziliśmy restauracyjkę wegetariańską. Był prawdziwym hitem, ponieważ smakował większości naszych gości i wszyscy wyczuwając znajome smaki, usilnie próbowali dociekać składu ciasta. Gdy informowaliśmy, że jego podstawą jest okara, mało kto wiedział, o co chodzi. Raczej przypuszczano, że ma w składzie twaróg i wyczuwano jabłka.Tym razem postanowiliśmy nadać mu nazwę pokierowaną największą ilością skojarzeń. W ten sposób ciasto, które jest z nami od dawna, choć miało wieloletnią przerwę do czasu, gdy odkryliśmy, że jest to świetny pomysł na szybkie wysokobiałkowe jedzenie po treningu, stało się wegańskim serniko-jabłecznikiem. Smacznego!
  • ilość: 1 blacha
  • czas przygotowania 1 godzina + czas moczenia soi
Składniki:
  • 1/2 kg soi
  • 3 łyżki cukru lub melasy oraz 1 szczypta soli do podrasowania smaku mleka
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 - 1 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 10 dag rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren zielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • olej do smarowania formy
  • mąka kukurydziana do oprószenia formy
  • gorzka czekolada do dekoracji
  • świeża melisa do dekoracji
Soję moczymy przez noc, następnie przecedzamy przez sito i płuczemy ją. Miksujemy z dodatkiem ok. 1 litra wody do momentu uzyskania konsystencji dosyć drobno zmielonej papki. W zależności od wielkości miksera, dzielimy soję na kilka partii. Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy zmiksowaną soję, 3 łyżki brązowego cukru lub melasy oraz szczyptę soli dla podrasowania smaku mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, gdy lekko przestygnie, przecedzamy przez bawełniane, gęsto tkane płótno. Na końcu odciskamy tak aby odciśnięta masa była sucha. W ten sposób otrzymujemy ok 4-5 litrów mleka sojowego i 1 kg zmielonego ziarna sojowego czyli okary, która nadaje sie doskonale do przygotowania pasztetów, kotletów, różnych deserów i ciast. Dziś wykorzystamy ją do naszego wegańskiego serniko-jabłecznika. Ucieramy nieobrane ze skórki jabłka na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z okarą, cukrem i solą. Dodajemy także kardamon, cynamon, sparzone rodzynki i sok z cytryny. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy siemię lniane. Gdy siemię wchłonie wodę, a masa będzie bardziej plastyczna, dodajemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką kukurydzianą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch ciasta utartą na tarce gorzką czekoladą. Możemy dodatkowo odekorować świeżą melisą.
 
 
 
 

2014-09-29Subscribe to our YT channel
 
 
Ciabatta z karczochami
 
Dziś, kontynuując zabawę z bezglutenowymi wypiekami, postanowiliśmy nie żegnać się ze smakami słonecznej Italii. Mamy już na swoim koncie bezglutenową pizzę i focaccię, teraz kolej na ciabattę. Żeby było jeszcze bardziej po włosku, upiekliśmy ją z karczochami, w których delikatnym smaku zakochaliśmy się lata temu, a miłość ta z upływem czasu nie maleje. Ich smak to podstawa, ale mają też inne zalety: są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który skutecznie walczy z cholesterolem i chorobami układu krążenia, dodatkowo witaminy i mikroelementy… dłużej już chyba nie trzeba zachęcać :) Po prostu: smacznego i na zdrowie!
  • ilość: kilka sztuk
  • czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Składniki:
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 1-2 garście pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 kostki drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • olej do posmarowania blachy
  • mąka kukurydziana do posypania blachy
  • kilka serc karczochów z oliwy
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie miksujemy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie drożdże łączymy z 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki wraz z łyżeczką soli i mieszamy, żeby spulchnić mąkę. Miksujemy przestudzone siemię z wymieszanymi drożdżami i całość wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, następnie dodajemy oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec, jeszcze w trakcie pracy miksera, dorzucamy pestki słonecznika. Przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi ono swoją objętość. Gdy już wyrośnie dzielimy je i formujemy z niego ciabatty, które następnie wykładamy na blasze posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą. Na wierzchu układamy płaty pokrojonych serc karczochów, które delikatnie dociskamy do powierzchni bułek, by nie pospadały. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aż bułki trochę podrosną. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone lubimy, w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Możemy je podać np. z bardzo prostą sałatką z pokrojonych pomidorów, dobrych oliwek i oliwy z karczochów, a tak naprawdę na świeżo są pyszne z czymkolwiek.
 
 
 
 

2014-09-22Subscribe to our YT channel
 
 
Dynia w chrupiącej panierce
 
Na temat zalet dekoracyjnych dyni można wiele pisać, na temat jej właściwości zdrowotnych powiedziano już wiele i niekoniecznie trzeba kogokolwiek zachęcać do jej spożywania o tej porze roku. Dziś chyba najprostszy patent na dynię w wersji na chrupko, oczywiście w wydaniu wegańskim i bezglutenowym. Właśnie w takiej panierce dziś, ten piękny owoc końca lata, serwujemy jako danie główne, czy też lekką przekąskę. Smacznego!
  • czas przygotowania: 10 minut
  • ilość: kilka porcji
Składniki:
  • kilka plastrów świeżej, obranej dyni bez pestek
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 szczypta czarnego kardamonu
  • mąka ryżowa do obtaczania
  • olej do smażenia
  • gotowane na parze liście jarmużu
  • ocet truflowy i oliwa truflowa do doprawienia
Sposób przygotowania:
Mielone siemię lniane doprawiamy solą, pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziarnami czarnego kardamonu, następnie zalewamy wrzątkiem i ubijamy blenderem na gładką masę (tak, by przypominało ono w konsystencji ubite jajko). Pokrojoną w plastry dynię, pozbawioną wcześniej pestek i skórki, zanurzamy w siemieniu z przyprawami, następnie obtaczamy w mące ryżowej i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumieni. Podajemy na przykład na liściach jarmużu, ugotowanych przez kilka minut na parze, które skrapiamy oliwą truflową i/lub octem balsamicznym aromatyzowanym truflą. Pamiętajmy o tym, że siemię lniane ma być dobrze doprawione, ponieważ dynia jest słodka.
 
 
 
 

2014-09-15Subscribe to our YT channel
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG