Krem orzechowo-czekoladowy
 
Produkcji roślinnego mleka zawsze towarzyszy powstawanie masy, z którą nie wszyscy wiedzą co zrobić. Jest ona równie wartościowa i pyszna jak napój. Dziś zapraszamy na krem orzechowo-czekoladowy, na którego zastosowanie znajdziecie na pewno wiele sposobów. Jest tak dobry, że nie w sumie nie trzeba go z niczym łączyć. Dodatkową jego zaletą jest to, że może stanowić idealny posiłek dla osób trenujących i aktywnych sportowo.
  • czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia orzechów
  • ilość: 2 porcje
Składniki:
  • 10 dag zmiksowanych orzechów nerkowca
  • 10 dag zmiksowanych orzechów laskowych
  • 150 ml tłuszczu kokosowego
  • 8 łyżek melasy z karobu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Do zmiksowanych orzechów, pozostałych po produkcji mleka orzechowego, z którego zrobiliśmy koktajl z mango, wlewamy melasę z karobu oraz mleko kokosowe i miksujemy. Następnie dodajemy kakao, jeszcze raz dokładnie miksujemy, a na koniec dorzucamy tłuszcz kokosowy, dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji. Przepyszny i odżywczy krem jest gotowy do jedzenia, można wykorzystać go także do naleśników, ciast i deserów. Właściwie, nie trzeba go do niczego dodawać, bo sam jest już pyszny!
 
 
 
Download PDF recipe (in Polish)
 

2015-04-26 
 
 
 
 
Orzechowy koktajl z mango
 
Dziś kontynuujemy wątek wegańskich "nabiałów". Zapraszamy na pyszny i pożywny koktajl na bazie orzechowego mleka z mango. Wyjątkowo prosta rzecz, która zrobi wrażenie na każdym, komu ją podamy. Naszym zdaniem to napój o smaku indyjskiego słońca.
  • czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia orzechów
  • ilość: 2 porcje
Składniki:
  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 700 ml niegazowanej wody mineralnej lub wody filtrowanej
  • 250 ml pulpy z mango
Sposób przygotowania:
Do dzbanka z sitkiem do miksowania wrzucamy orzechy i zalewamy je wodą. Po upływie 1-2 godzin, gdy zmiękną miksujemy je za pomocą blendera. Po odciśnięciu masy otrzymujemy pyszny napój orzechowy, a zmielone orzechy możemy użyć do innego deseru. Do powstałego "mleka" dolewamy pulpę z mango, jeszcze raz miksujemy i bajecznie pyszny napój jest gotowy do podania!
 
 
 
 

2015-04-19 
 
 
 
 
Wiosenny koktajl i wegański twarożek
 
Wraz ze słońcem, które coraz intensywniej zagląda nam w okna, mamy ochotę na coś lekkiego, świeżego i łatwego do przygotowania - po całym świątecznym obżarstwie. Dziś bardzo prosty sposób na to, co zrobić z poświąteczną rzeżuchą, którą tak naprawdę warto hodować nie tylko z myślą o Wielkanocy. Zapraszamy na smaczny koktajl i twarożek bez nabiału.
  • czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia i gotowania ziaren
  • ilość: 2 porcje
Koktajl - składniki:
  • 15 dag ziaren soi
  • 1 litr wody
  • Ok. 2 garści kiełków rzeżuchy
  • 200 ml woda z ogórków kiszonych
Sposób przygotowania:
Ziarna soi zalewamy na noc wodą. Następnie przecedzamy, wrzucamy do garnka, zalewając nową porcją wody. Gotujemy ok. pół godziny, po czym odcedzamy i studzimy. Do dzbanka z sitkiem do miksowania wrzucamy ziarna, zalewamy je wodą, dodajemy rzeżuchę i miksujemy za pomocą blendera. Następnie zmiksowaną masę przeciskamy przez sitko, odkładając okarę na bok. Napój doprawiamy wodą z ogórków kiszonych, mieszamy i możemy serwować.

Twarożek - składniki:
  • Okara, pozostała z miksowania koktajlu
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 rzodkiewki
  • 1 nieduży pomidor
Sposób przygotowania:
Okarę, pozostałą po odciśnięciu sojowego napoju z rzeżuchą, mieszamy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Dorzucamy pokrojone w kostkę rzodkiewki i pomidor, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i gotowe!
 
 
 
 

2015-04-12 
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG