Chłodnik na trzy sposoby
 
Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach. Zapraszamy na chłodnik w trzech odsłonach: na słono i na słodko.

czas przygotowania: 20 minut
ilość: 2 porcje

Przygotowanie jogurtu sojowego:
  • 1 l mleka sojowego
  • 1 mały jogurt sojowy
Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok.100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia. Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.

1. Chłodnik a’la litewski
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
  • 5-7 rzodkiewek
  • kilka ogórków gruntowych
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia
Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

2. Chłodnik z bobem i kiszonym ogórkiem
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100 m wody z kiszenia ogórków
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych
  • 1 łyżka solonych kaparów
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
Mieszamy jogurt z wodą z kiszenia ogórków. Dodajemy przyprawy, bób i ogórki, a także posiekane zioła. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

3. Chłodnik owocowy
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100 ml soku z malin lub 50 ml syropu
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • ewentualnie garść posiekanych liści świeżej mięty
Mieszamy jogurt z sokiem z malin. Dodajemy owoce, ewentualnie posiekaną miętę i posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.
 
 
 
 

2014-07-20Subscribe to our YT channel
 
 
Chleb gryczany na drożdżach
 
  • ilość: 1 duża forma
  • czas przygotowania: 2 godziny
Chleba naszego powszedniego… gdy dodać, że bezglutenowego, to robi się spory problem, bo kupne niestety najczęściej smakiem bardzo rzadko przypominają tradycyjne wypieki i mamy wrażenie, że są przeznaczone jedynie dla desperatów, którzy bez pieczywa obejść się nie mogą. Osobiście najczęściej byliśmy rozczarowani bezglutenowym pieczywem, finalnie eliminując je z naszej diety, na korzyść placków oraz klusek i makaronów. Za dopracowanie własnej receptury chleba bez glutenu jakoś trudno było nam się zabrać, pojawiające się co jakiś czas prośby, na podesłanie sprawdzonego przepisu, zmobilizowały nas w końcu do wzięcia się do roboty w tym temacie i zakasaliśmy rękawy. Dziś prezentujemy pierwszy przepis na podstawowy chleb, do którego każdy może sobie dodać ulubione ziarna, zioła, suszone pomidory, oliwki lub czegokolwiek dusza zapragnie, a glutenu nie zawiera. Oto nasz wypiek na drożdżach, z przeważającą ilością mąki gryczanej. Niebawem ruszymy jeszcze inne rodzaje mąki, a także zakwas, z którym już kiedyś eksperymentowaliśmy przy bezglutenowym chlebie, czując jednak, że do tematu powrócimy, by go dopieścić.

Składniki:
  • 20 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 30 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
Ziemniaki gotujemy w mundurku i odstawiamy na bok, by przestygł, gdy już będzie chłodny zalewamy go ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera do ciasta. W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaka z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i mieszamy ok. 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto. Całość przelewamy do dużej silikonowej formy i odstawiamy od razu do piekarnika na 30 minut po to, by ciasto spokojnie sobie wyrosło. Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i pieczemy 1 godzinę. Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy do lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do chlebaka lub innego pojemnika. Nie wiemy ile czasu pozostaje świeży, ponieważ nasze bochenki znikają w ciągu 2 dni, ale przypuszczamy, że ok. tygodnia jest zdatny do zjedzenia.
 
 
 
 

2014-07-14Subscribe to our YT channel
 
 
Tosty z grillowanymi warzywami i pastą z tofu
 
Niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych, większość z nas lubi tosty. Z pewnością każdy z nas, podczas grillowania, lubi położyć w pewnym momencie kromkę dobrego chleba na ruszcie, by stał się chrupiący. Tym razem - ponownie - zachęcamy do grillowania, pamiętając oczywiście o jakości węgla, aby powstający dym nie był toksyczny, a jedynie powodował, że to, co na grillu się znajduje, szybko i zdrowo, bez zbędnych dla nas i otoczenia, zapachów, stawało się przepyszne i rumiane. Na naszym grillu lądują kromki bezglutenowego chleba oraz warzywa. To wszystko przekładamy pastą z wędzonego tofu, do której można znaleźć jeszcze wiele zastosowań np. od smarowania naleśników począwszy, a na dosmakowywaniu sosów i zup skończywszy. Dla nas taka pasta jest jak sos „SOS", gdy potrzebujemy czegoś naprawdę szybkiego o zdecydowanym smaku. Zachęcamy do prób i do grillowania oczywiście, z racji tego, że w końcu mamy lato.
  • 4 porcje
  • czas przygotowania: 20minut
Składniki:
  • 1 chleb bezglutenowy
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • olej słonecznikowy ze słoiczka po suszonych pomidorach
pasta z wędzonego tofu - Składniki:
  • 1 kostka wędzonego tofu (300g)
  • 1/2 szklanki oliwek wraz z zalewą
  • 1 plaster papryki marynowanej
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym lub 4 łyżki krojonych pomidorów w oleju słonecznikowym
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wrzucamy rozdrobnioną kostkę tofu, wlewamy oliwki wraz z wodą, plaster papryki, pomidory z oliwy, dodajemy pieprzu ziołowego, sosu sojowego oraz odrobinę soli i blend ujemy wszystko na gładką masę. Na sam koniec dolewamy oliwę i ponownie ucieramy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa kroimy w plastry, cukinię i bakłażana posypujemy solą by zmiękły, następnie po jakiejś chwili wrzucamy wszystko do miski i mieszamy z oliwą ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Odpalamy grilla, i pieczemy plastry warzyw i kromki chleba z obu stron. Następnie chleb smarujemy pastą i przekładamy warzywami. Możemy podawać z chłodkiem. Smacznego!
 
 
 
 

2014-07-07Subscribe to our YT channel
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG