Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora
 
Dziś już 40 internetowy odcinek Atelier Smaku. W końcu udało nam się nakręcić obiecane przepisy, którymi częstujemy Was podczas różnych pokazów kulinarnych. Zapraszamy na chrupiące gryczane bliny, do tego hummus z tymiankiem i majonez z kalafiora. Kapka truflowego balsamico oraz białe bezalkoholowe wino i nie potrzeba nam już niczego więcej do szczęścia :) Dobrej zabawy i smacznego!
  • ilość: kilka porcji
  • czas przygotowania: 30 minut plus czas gotowawania ciecierzycy i kalafiora
Bliny - Składniki:
  • 50 dag mąki gryczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • olej do smażenia
  • truflowy krem balsamiczny do dekoracji
Sposób przygotowania:
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę mieszamy mąkę z siemieniem oraz solą i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy cały czas, podlewając wodą, aż do uzyskania rzadkiego ciasta racuchowego. Całość odstawiamy na 20 minut. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z hummusem, majonezem z kalafiora, gałązką świeżego tymianku i kapką truflowego balsamico.

Hummus
  • czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas moczenia ciecierzycy
  • ilość: kilka porcji
Składniki:
  • 20 dag suchej ciecierzycy
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 garść liści świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemyją do miękkości przez około godzinę. Odsączoną ciecierzycę miksujemy z oliwą, tahini, solą i sokiem z cytryny na jednolitą masę o konsystencji kremu. Jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku.

Majonez z kalafiora - Składniki:
  • mały kalafior
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cytryny
  • słoiczek musztardy sarepskiej
  • 1-2 łyżeczki czarnej soli w zależności od wielkości kalafiora
Sposób przygotowania:
Gotujemy kalafior na parze, aż do całkowitej miękkości. Studzimy, miksujemy kalafior z czarną solą do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz miksujemy, powoli wlewamy olej słonecznikowy, cały czas miksując, następnie powoli wlewamy sok z cytryny - cały czas miksując, na samym końcu dodajemy musztardę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Uwaga! Wszystkie składniki na majonez muszą mieć taką samą temperaturę.
 
 
 
 

2014-10-19Subscribe to our YT channel
 
 
Zupa minestrone
 
Dziś w Atelier Smaku rozpoczynamy sezon na rozgrzewające zupy. Startujemy z naszą wersją na włoską zupę warzywną minestrone. Co kucharz, to inny pomysł na tradycyjne dania. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasze podejście do tego tematu. W ramach drobnych autorskich modyfikacji dodaliśmy do zupy polenty,ponieważ sprawia ona, że zupa staje się bardziej sycąca. Gdy do zupy dosypiemy większą ilość polenty, przerobimy ją na pożywne danie jednogarnkowe. Wybór należy do Was. Zarówno zupa, jak i jej gęsta opcja nadają się w sam raz na pierwsze zmagania z chłodami jesiennej aury. Smacznego!
  • ilość: 1 garnek
  • czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 20 dag selera
  • 20 dag marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek wraz z zalewą
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry wody
  • Kilka łyżek polenty
  • Świeże zioła do dekoracji
Kroimy w kostkę cukinię, marchewkę i pietruszkę, a seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy go na oleju przez 2-3 minuty, dodając pod koniec smażenia przyprawy. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę po to, by wydobyć aromat. Wlewamy wodę i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy przecier i oliwki. Pod koniec dodajemy sól i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy polentę i chwilkę energicznie mieszamy zupę, by nie zrobiły się kluski, następnie dolewamy jeszcze oliwę. Taką zupę możemy podawać ze świeżymi ziołami.
 
 
 
 

2014-10-12Subscribe to our YT channel
 
 
Kotlety z okary z suszonymi pomidorami
 
W ramach poszukiwań nowych rozwiązań na dania obiadowe, a także szukania kolejnych pomysłów na wykorzystanie okary, która pozostaje nam w dość dużych ilościach, podczas domowej produkcji mleka sojowego, powstał przepis na nowe kotlety. Do okary dodaliśmy pasty z wędzonego tofu, która zazwyczaj znajduje się w naszej lodówce do bezpośredniego spożycia lub jako punkt wyjściowy do innych dań. Oczywiście to nie wszystkie składniki kotletów, to tylko zdrowe „wypełniacze”, a główny smak pochodzi z aromatycznych suszonych pomidorów, których jesteśmy odwiecznymi miłośnikami. Na co dzień w naszej kuchni schodzą one w ilościach hurtowych, a że lubimy dzielić się tym, co kochamy, zapraszamy dziś na takie właśnie kotlety. Smacznego!
  • Ilość porcji: 16 kotletów
  • Czas przygotowania: 20 minut + czas przygotowania okary
Składniki:
  • 0,5 kg okary (przepis na okarę znajduje się przy przepisie na Wegański serniko-jabłecznik)
  • 15 dag pasty z tofu wędzonego (przepis na pastę znajduje się przy przepisie na Tosty z grilla
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
  • Mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
  • Olej do smażenie
Sos musztardowy - Składniki:
  • 2 łyżki stołowe musztardy
  • Łyżka stołowa melasy z karobu
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy lub oleju z pomidorów
Sposób przygotowania:
Do miski z okarą dodajemy przyprawy, pastę z tofu i dokładnie mieszamy. Ciągle mieszając dolewamy sosu sojowego, następnie zmielone siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą. Gdy konsystencja masy będzie już dobrze się kleić, dodajemy pokrojonych w kostkę pomidorów i ponownie ugniatamy. Dobrze wyrobioną masę można zacząć formować. Kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podczas gdy kotlety się smażą można przejść do robienia sosu typu dip. Do miseczki przelewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, i voila!
 
 
 
 

2014-10-06Subscribe to our YT channel
 
 
 
Contact
Events
Partners
Publications
Media
PL | ENG