203. „Rozgrzewająca zupa z marchwi”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku ekspresowa zupa z marchwi z owsianymi kluskami. Wegańska i bezglutenowa, rozgrzewająca, w sam raz na tę porę roku. Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: ok. 3 porcje

Składniki - Zupa:

  • 1,5 kg marchwi
  • 5 dag imbiru
  • 1 cytryna
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli

Składniki - Kluski:

  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • woda

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z umytej marchewki, imbiru i obranej cytryny. Dla aromatu można zostawić odrobinę skórki przed wrzuceniem cytryny do wyciskarki wolnoobrotowej. Przelewamy sok do garnka i zaczynamy gotować. W tym czasie mielimy płatki owsiane ma mąkę, dodajemy siemię lniane i sól. Całość mieszamy, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy łyżką, by uzyskać ciasto o konsystencji racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię wchłonęło nadmiar wody. Do gotującego się soku dodajemy curry, sól i mleko kokosowe. Gdy zupa zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy kawałeczki ciasta, wrzucamy je do zupy, za każdym razem mocząc łyżkę, dzięki czemu ciasto nie będzie do niej przywierać. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy serwować, dodając odrobinę oliwy lub innego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno, bezpośrednio do zupy w talerzach. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "203. "Rozgrzewająca zupa z marchwi""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany