203. „Rozgrzewająca zupa z marchwi” / „Warming up carrot soup”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku ekspresowa zupa z marchwi z owsianymi kluskami. Wegańska i bezglutenowa, rozgrzewająca, w sam raz na tę porę roku. Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Today, the Atelier of Taste serves a really quick carrot soup with oats dumplings. It’s vegan, gluten-free and warming up – perfect for this time of the year. If you want to, you can share it with your English-speaking friends too, as Translalab has prepared subtitles for them.

Składniki:

Czas / Time: ok. 30 min. / aobut 30 min.
Ilość / Amount: ok. 3 porcje / about 3 portions

Składniki - Zupa / Ingredients - Soup:

  • 1,5 kg marchwi / carrots
  • 5 dag imbiru / ginger
  • 1 cytryna / lemon
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1/2 łyżeczki curry / teaspoon of curry
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt

Składniki - Kluski / Ingredients dumplings:

  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych / 1/2 glass gluten-free porridge oats
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego / teaspoon ground flaxseed
  • 1 szczypta soli / pinch of salt
  • Woda / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Wyciskamy sok z umytej marchewki, imbiru i obranej cytryny. Dla aromatu można zostawić odrobinę skórki przed wrzuceniem cytryny do wyciskarki wolnoobrotowej. Przelewamy sok do garnka i zaczynamy gotować. W tym czasie mielimy płatki owsiane ma mąkę, dodajemy siemię lniane i sól. Całość mieszamy, wlewamy odrobinę wody, ponownie mieszamy łyżką, by uzyskać ciasto o konsystencji racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię wchłonęło nadmiar wody. Do gotującego się soku dodajemy curry, sól i mleko kokosowe. Gdy zupa zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy kawałeczki ciasta, wrzucamy je do zupy, za każdym razem mocząc łyżkę, dzięki czemu ciasto nie będzie do niej przywierać. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy serwować, dodając odrobinę oliwy lub innego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno, bezpośrednio do zupy w talerzach. Smacznego i na zdrowie! Juice the washed carrots, ginger and peeled lemon. For a more intense aroma, you can leave a little peel on, before putting the lemon into the low speed juicer. Pour the juice into a pot and start boiling it. In the meantime, grind the porridge oats into flour, add linseed and salt. Mix it all and add a little water. Stir it again with a spoon until you get a dough similar to the pancake one. Put it aside, so that the flaxseed absorbs the excessive water. Add curry, salt and coconut milk to the boiling juice. When the soup boils, dip a spoon in it for a moment and tear pieces of the dough off. Then, put them into the soup. Dip the spoon in the soup each time you do it, thanks to which the dough will not stick to it. When the dumplings surface, boil them for another 2 minutes and it is ready to be served. Add a little olive oil or another cold-pressed oil that you like in the plates. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "203. "Rozgrzewająca zupa z marchwi" / "Warming up carrot soup""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany