205. „Marchewkowe kluski z pesto”

Pobierz PDF

Dziś pokażemy Wam jak przygotować proste wegańskie i bezglutenowe kluski z soku z marchwi i płatków owsianych. Z dodatkiem pesto z suszonymi pomidorami, mamy naprawdę pyszne danie obiadowe. Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki - kluski:

  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • ok. 1 szklanka soku z marchwi
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - pesto:

  • 1 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść posiekanych liści mlecza
  • 1 garść posiekanych liści dwurzędu lub rukoli
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 szczypta soli
  • liście i kwiaty nasturcji do dekoracji

Sposób przygotowania

Płatki owsiane miksujemy na mąkę, dodajemy do nich siemię lniane i sól, mieszamy, a następnie dodajemy wyciśnięty z marchwi sok. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta racuchowego. Odstawiamy na bok i wstawiamy wodę do gotowania. W tym czasie przygotowujemy pesto, miksując ziarna słonecznika i dodając je do suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy olej rydzowy lub innego ulubiony olej tłoczony na zimno, solimy do smaku i miksujemy. Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy nią kawałeczki ciasta, które wrzucamy do wody. Pamiętajmy o tym, by za każdym razem moczyć łyżkę. W ten sposób nie przywiera do niej ciasto. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy je przecedzić przez sito. Na koniec mieszamy je w misce wraz pesto i możemy serwować na talerzach udekorowanych na przykład liśćmi i kwiatami nasturcji, które są jadalne. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "205. "Marchewkowe kluski z pesto""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany