205. „Marchewkowe kluski z pesto” / „Carrot dumplings with pesto”

Pobierz PDF

Dziś pokażemy Wam jak przygotować proste wegańskie i bezglutenowe kluski z soku z marchwi i płatków owsianych. Z dodatkiem pesto z suszonymi pomidorami, mamy naprawdę pyszne danie obiadowe. Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez  Translalab.

We’ll show you how to prepare simple, vegan and gluten-free dumplings from carrot juice and porridge oats. With some dried tomato pesto, they make a delicious dinner. If you like this recipe, you can share it with your English-speaking friends too, as  Translalab has prepared subtitles for them.

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki - Kluski / Ingredients - Dumplings:

  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych / glasses gluten-free porridge oats
  • ok. 1 szklanka soku z marchwi / about 1 glass carrot juice
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego / tablespoon ground flaxseed
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon of salt

Składniki - Pesto / Ingredients - Pesto"

  • 1 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju / 1 and 1/2 glass dried tomatoes in oil
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika / glass sunflower seeds
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki / handful chopped parsley
  • 1 garść posiekanych liści mlecza / handful chopped dandelion leafs
  • 1 garść posiekanych liści dwurzędu lub rukoli / handful chopped stinkweed or rocket leafs
  • 4 łyżki oleju rydzowego / tablespoons saffron milk cup oil
  • 1 łyżka oliwy truflowej / tablespoons truffle oil
  • 1 szczypta soli / pinch salt nasturtium
  • liście i kwiaty nasturcji do dekoracji / nasturtium leafs and flowers for decoration

Sposób przygotowania / Instructions:

Płatki owsiane miksujemy na mąkę, dodajemy do nich siemię lniane i sól, mieszamy, a następnie dodajemy wyciśnięty z marchwi sok. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta racuchowego. Odstawiamy na bok i wstawiamy wodę do gotowania. W tym czasie przygotowujemy pesto, miksując ziarna słonecznika i dodając je do suszonych pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę, dolewamy olej rydzowy lub innego ulubiony olej tłoczony na zimno, solimy do smaku i miksujemy. Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy w niej na chwilę łyżkę i odrywamy nią kawałeczki ciasta, które wrzucamy do wody. Pamiętajmy o tym, by za każdym razem moczyć łyżkę. W ten sposób nie przywiera do niej ciasto. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i możemy je przecedzić przez sito. Na koniec mieszamy je w misce wraz pesto i możemy serwować na talerzach udekorowanych na przykład liśćmi i kwiatami nasturcji, które są jadalne. Smacznego i na zdrowie! Grind the porridge oats into flour, add flaxseed and salt, mix it and then add the carrot juice. Mix it all, until it has a texture of a thick pancake dough. Put it aside and start boiling water. In the meantime, prepare the pesto: grind the sunflower seeds and add them to the dried tomatoes. Then, add the chopped greens, the saffron milk cup oil or another cold-pressed oil. Add salt to the taste and blend it. When the water starts boiling, dip the spoon in it for a moment. Tear of bits of the dough. Then, put them into the water. Don't forget to dip the spoon in the water every time you do it. This way, the dough will not stick to it. When the dumplings surface, boil them for another 2 minutes and you can drain them off in a colander. Finally, mix them with the pesto in a bowl. You can serve them on plates decorated with for example nasturtium leafs which are edible. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "205. "Marchewkowe kluski z pesto" / "Carrot dumplings with pesto""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany