211. „Wegańska ryba po grecku”

Pobierz PDF

Nie wyobrażamy sobie wigilii bez obecności ryby po grecku na stole. Od kiedy przeszliśmy na dietę bezmięsną, towarzyszy nam jej wegańska wersja, która od kilku lat jest również bezglutenowa.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość: 1 salaterka

Składniki - ryba:

  • 20 płaskich kotletów sojowych (ok. 20 szt.)
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
  • mąka kukurydziana do obtaczania
  • olej do smażenia

Składniki - sos:

  • 40 dag marchwi
  • 20 dag selera
  • 20 dag pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 20 dag koncentratu pomidorowego 400 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 łyżeczki asafetydy

Sposób przygotowania:

Kotlety gotujemy w wodzie z solą i czarnym pieprzem tak długo, aż zmiękną. Wylewamy je na durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce lub pokrojone w drobne słupki marchew, seler, pietruszkę wrzucamy do garnka. Z liści kapusty pekińskiej odkrawamy tylko białą część i kroimy w drobną kostkę. Zielone części liści możemy użyć do sałatki, a białe wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10-15 min na małym ogniu. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, passatę oraz cukier i dusimy jeszcze 5 min. Następnie dolewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor, odsączone z wody, skropione sosem sojowym i obtoczone w mące kotlety. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorącego sosu, następnie gorących kotletów. Czynność tę powtarzamy, aż wszystkie kotlety będą dokładnie przykryte pysznym sosem pomidorowym. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm, a asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Po tym czasie kotlety przepięknie wchłoną sos. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "211. "Wegańska ryba po grecku""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany