211. „Wegańska ryba po grecku” / „Vegan Greek-style fish”

Pobierz PDF

Nie wyobrażamy sobie wigilii bez obecności ryby po grecku na stole. Od kiedy przeszliśmy na dietę bezmięsną, towarzyszy nam jej wegańska wersja, która od kilku lat jest również bezglutenowa.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.

We cannot imagine a Christmas Eve without Greek-style fish on our table. Since we switched to the meat-free diet, we’ve been having it’s vegan version. A few years ago we made it gluten-free too. If you want to, share the recipe with your English-speaking friends too. We have English subtitles prepared by Translalab for them.

Składniki:

Czas / Time: ok. 1 godzina / about 1 hour
Ilość / Amount: 1 salaterka / bowl

Składniki - ryba / Cutlets' ingredients:

  • 20 płaskich kotletów sojowych (ok. 20 szt.) / flat soy cutlets
  • 1 l wody / water
  • 1 łyżka soli / teaspoon salt
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego / teaspoon ground black pepper
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy
  • Mąka kukurydziana do obtaczania / Sauce corn flour for coating
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Składniki - sos / Sauce ingredients:

  • 400 g marchwi / carrots
  • 200 g selera / celery
  • 200 g pietruszki / parsnips
  • 1/2 szklanki oleju / glass oil
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego / teaspoon ground black pepper
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego / teaspoon herbal pepper
  • 15 ziaren ziela angielskiego / allspice berries
  • 10 liści laurowych / bay leafs
  • 1 łyżka soli / teaspoon salt
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego / tablespoon cane sugar
  • 1 szklanka wody / glass water
  • 1/4 szklanki octu / glass vinegar
  • 20 dag koncentratu pomidorowego / tomato concentrate
  • 400 ml passaty pomidorowej /tomato purée
  • 5 liści kapusty pekińskiej / Chinese cabbage leafs
  • 1/2 łyżeczki asafetydy / teaspoon asafoetida

Sposób przygotowania / Instructions:

Kotlety gotujemy w wodzie z solą i czarnym pieprzem tak długo, aż zmiękną. Wylewamy je na durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce lub pokrojone w drobne słupki marchew, seler, pietruszkę wrzucamy do garnka. Z liści kapusty pekińskiej odkrawamy tylko białą część i kroimy w drobną kostkę. Zielone części liści możemy użyć do sałatki, a białe wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10-15 min na małym ogniu. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, passatę oraz cukier i dusimy jeszcze 5 min. Następnie dolewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor, odsączone z wody, skropione sosem sojowym i obtoczone w mące kotlety. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorącego sosu, następnie gorących kotletów. Czynność tę powtarzamy, aż wszystkie kotlety będą dokładnie przykryte pysznym sosem pomidorowym. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetydy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm, a asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Po tym czasie kotlety przepięknie wchłoną sos. Smacznego i na zdrowie! Boil the cutlets in water with salt and black pepper until they soften. Pour then out into a sieve and let them cool. Put the grated or finely chopped parsnip, celery and carrots into a pot. Use only the white parts of the Chinese cabbage leafs and chop them finely. The green ones can be used for a salad. Put the white ones into a pot with oil. Add the seasonings, mix it all thoroughly and stew it on low heat with the lid on for 10-15 minutes. Add water, the tomato purée and concentrate as well as sugar. Stew for another 5 minutes. Then, add vinegar, bring it to the boil and put it aside. Drain them, sprinkle with soy sauce and coat in flour. Fry them separately in oil until they brown. Put layers of hot sauce and hot cutlets into a bowl alternately. Do it again until all the cutlets are covered with the delicious tomato sauce. In our recipe, the combination of Chinese cabbage and asafoetida is a replacement for onion used in the traditional Greek sauce as the Christmas food is a big burden for our bodies and asafoetida's taste is similar to that of onion. It soothes your liver too. It's best to prepare the dish 1-2 days before serving. During this time the cutlets will absorb the sauce nicely. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

2 komentarze dla "211. "Wegańska ryba po grecku" / "Vegan Greek-style fish""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany