212. „Makowiec na kruchym cieście” / „Poppy seed cake on shortcrust”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na nasz świąteczny wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście. Mamy nadzieję, że Wam się spodoba i zagości na wigilijnym stole. Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab. Smacznych i zdrowych świątecznych wypieków Wam życzymy!

We’re sharing our vegan and gluten-free Christmas poppy seed cake on shortcrust with you. We hope you enjoy it and serve it on Christmas Eve. This episode has English subtitles prepared by Translalab of course. Have some tasty and healthy Christmas cakes!

 

 

Składniki:

Czas / Time: 1,5 godz + czas moczenia maku / 1.5 hour + poppy seed soaking time
Ilość / Amount: 10-20 kawałków / pieces

Składniki - ciasto: / Ingredients - dough:

  • 200 g mąki ryżowej / rice flour
  • 150 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 100 ml wody / water
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 100 g cukru kokosowego / coconut sugar
  • 1 łyżeczka sody / 1 teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Składniki - masa / Poppy seed pulp:

  • 0,5 kg maku / poppy seeds
  • 1 szklanka aquafaby / glass aquafaba
  • 1 szklanka cukru kokosowego / glass coconut sugar
  • 150 g rodzynek / raisins
  • 150 g orzechów włoskich / cashew nuts
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej / tablespoons candied orange peel
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej / tablespoons potato starch

Sposób przygotowania: / Instructions:

Mak moczymy na noc. Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy mąkę tak, aby cała była równo natłuszczona.Następnie, gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane, wlewamy mleko kokosowe i wodę, i zagniatamy ciasto. Z wyrobionej masy odkładamy 1/4 na bok, a resztą wykładamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odcedzamy mak i miksujemy go tak długo, aż powstanie zwarta masa. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieczystości i dodajemy do masy makowej wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami włoskimi i całość mieszamy. Aquafabę ubijamy na sztywną pianę a cukier kokosowy mielimy na puder, po czym wsypujemy go do aquafaby i ubijamy ponownie, aż dokładnie rozpuści się. Aquafabę łączymy z masą makową, zostawiając na koniec kilka łyżek do posmarowania ciasta po wierzchu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy łyżką, a następnie wykładamy ją do foremki na ciasto i wyrównujemy. Na silikonowej macie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, najlepiej silikonowym lub innym wałkiem, do którego nie przywiera ciasto. Za pomocą foremek do pierniczków wycinamy z niego gwiazdki i układamy na wierzchu masy makowej, dociskamy je, aby wyrównać powierzchnię ciasta. Całość smarujemy po wierzchu pozostałą pianą z aquafaby i wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 50 minut. Smacznego i na zdrowie! Soak the poppy seeds overnight. Mix the dry ingredients of the dough in a bowl. Add oil to them and rub them in your fingers so that all of them are equally greased. Then, when all the ingredients are well-mixed, add coconut milk and water. Knead the dough. Put 1/4 of the dough aside. The rest goes into a baking tin lined with parchment paper. Drain the poppy seeds and blend them until they become a dense pulp. Scald raisins with boiling water to get rid of dirt and add them to the poppy seed pulp together with the candied orange peel and chopped walnuts. Mix it all together. Whisk the aquafaba into a thick froth and grind the coconut sugar into a powder. Then, add it to the aquafaba and whisk it again, until all the sugar dissolves. Mix most of the aquafaba with the poppy seed pulp. Leave a couple spoonfuls to spread them on top of the cake. Add potato starch and mix it with a spoon. Then, put it into the baking tin and even it out. Roll the rest of the dough out on a silicone mat. For example a silicone rolling pin is best as the dough doesn't stick to it. Use the cookie cutters to cut stars out of it and put them on top of the poppy seed pulp. Press them to even out the cake's surface. Spread the rest of the froth on the cake's surface and put it into the oven set at 180ºC for about 50 minutes. Enjoy it! It's good for you!

4 komentarze dla "212. "Makowiec na kruchym cieście" / "Poppy seed cake on shortcrust""

  • comment-avatar
    Agnieszka 29 marca 2018 (19:15)

    Świetny przepis! Przetestowałam i smakował całej rodzinie. Mąż stwierdził, że najlepsze z wegańskich ciast jakie robiłam:)

    • comment-avatar
      atelier 29 marca 2018 (21:11)

      Ale miło, polecamy jeszcze serniki, jeśli lubicie 🙂

  • comment-avatar
    Paulina 3 stycznia 2019 (20:29)

    Ciasto pyszne. Wszystko wyszlo świetnie. Nie bylabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowala. Gotując czy piekąc zawsze trzeba dodać do tego cząstkę siebie.
    Wydaje mi sie ze ciasto na 3 dzien bylo najlepsze.
    Dziękuję Wam kochani za przepis, dzieki Wam i ja jadłam ciasto w te święta.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 3 stycznia 2019 (21:27)

      Super, bardzo lubimy jak ktoś doda cząstkę siebie do przepisu, bo o to właśnie chodzi, by się inspirować tylko i tworzyć rzeczy pod swoje podniebienie i potrzeby. To pobudza kreatywność. Wszystkiego dobrego!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany