212. „Makowiec na kruchym cieście”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na nasz świąteczny wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście. Mamy nadzieję, że Wam się spodoba i zagości na wigilijnym stole.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab. Smacznych i zdrowych świątecznych wypieków Wam życzymy!

Składniki:

Czas przygotowania: 1,5 godz + czas moczenia maku
Ilość: 1 blacha

Składniki - ciasto:

  • 20 dag mąki ryżowej
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 10 dag cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - masa:

  • 0,5 kg maku
  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mak moczymy na noc. Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy mąkę tak, aby cała była równo natłuszczona.Następnie, gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane, wlewamy mleko kokosowe i wodę, i zagniatamy ciasto. Z wyrobionej masy odkładamy 1/4 na bok, a resztą wykładamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odcedzamy mak i miksujemy go tak długo, aż powstanie zwarta masa. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieczystości i dodajemy do masy makowej wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami włoskimi i całość mieszamy. Aquafabę ubijamy na sztywną pianę a cukier kokosowy mielimy na puder, po czym wsypujemy go do aquafaby i ubijamy ponownie, aż dokładnie rozpuści się. Aquafabę łączymy z masą makową, zostawiając na koniec kilka łyżek do posmarowania ciasta po wierzchu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy łyżką, a następnie wykładamy ją do foremki na ciasto i wyrównujemy. Na silikonowej macie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, najlepiej silikonowym lub innym wałkiem, do którego nie przywiera ciasto. Za pomocą foremek do pierniczków wycinamy z niego gwiazdki i układamy na wierzchu masy makowej, dociskamy je, aby wyrównać powierzchnię ciasta. Całość smarujemy po wierzchu pozostałą pianą z aquafaby i wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 50 minut. Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze dla "212. "Makowiec na kruchym cieście""

  • comment-avatar
    Agnieszka 29 marca 2018 (19:15)

    Świetny przepis! Przetestowałam i smakował całej rodzinie. Mąż stwierdził, że najlepsze z wegańskich ciast jakie robiłam:)

    • comment-avatar
      atelier 29 marca 2018 (21:11)

      Ale miło, polecamy jeszcze serniki, jeśli lubicie 🙂

  • comment-avatar
    Paulina 3 stycznia 2019 (20:29)

    Ciasto pyszne. Wszystko wyszlo świetnie. Nie bylabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowala. Gotując czy piekąc zawsze trzeba dodać do tego cząstkę siebie.
    Wydaje mi sie ze ciasto na 3 dzien bylo najlepsze.
    Dziękuję Wam kochani za przepis, dzieki Wam i ja jadłam ciasto w te święta.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 3 stycznia 2019 (21:27)

      Super, bardzo lubimy jak ktoś doda cząstkę siebie do przepisu, bo o to właśnie chodzi, by się inspirować tylko i tworzyć rzeczy pod swoje podniebienie i potrzeby. To pobudza kreatywność. Wszystkiego dobrego!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany