213. „Karobowy grzaniec” / „Carob ‚muled wine’ „

Pobierz PDF

 

Dziś na chwilę przed Sylwestrem mamy dla Was przepis na bezalkoholowy grzaniec z karobem w roli głównej. To taki nasz pomysł na noworoczny toast lub rozgrzanie się składaniu sobie życzeń z sąsiadami na mrozie. Jak zawsze, w odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowanie przez Translalab.

As the New Year’s Eve is coming, we’re offering you an alcohol-free muled wine recipe with carob as its main star. This is our idea for the New Year’s toast or something to warm you up when you exchange wishes with your neighbours outside. As usual, the episode has English subtitles prepared by Translalab.

Składniki:

Czas / Time: 15 min.
Ilość / Amount: 2 szklanki / glasses

Składniki / Ingredients:

  • 3 łyżki kruszonych strąków karobu / tablespoons crumbled carob pods
  • Kilka plastrów pomarańczy / Several slices of orange
  • Kilka goździków / Several cloves
  • 1/2 litra wody / litres water

Sposób przygotowania: / Instructions:

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy z pokruszonym karobem i goździkami, gotujemy na małym ogniu 10 minut, pod koniec dodając kilka plastrów pomarańczy. Garnek zdejmujemy z palnika, a jego zawartość przecedzamy przez sitko do szklanek. Możemy udekorować szklanki świeżymi plastrami pomarańczy i w razie potrzeby dosłodzić na przykład melasą z karobu. Smacznego i na zdrowie! Pour the water into a pot and boil it together with the crumbled carob and cloves. Simmer it for 10 minutes. Near the end add a few slices of orange. Take the saucepan off the ring and strain its content through a strainer into glasses. You can decorate it with slices of fresh orange. If it's not sweet enough, you can sweeten it, for example with carob molases. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "213. "Karobowy grzaniec" / "Carob 'muled wine' ""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany