215. "Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym" | Atelier Smaku | Bezglutenowa kuchnia wegańska

215. „Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym”

Pobierz PDF

Zapraszamy na bardzo prosty i szybki przepis na makaron z pieczarkami i wegańskim sosem beszamelowym. Dobrego i bezglutenowego makaronu do przygotowania nie tylko tego dania, warto poszukać w Bezgluten. Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas  Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki - makaron:

  • 20 dag makaronu kukurydzianego np. świderki
  • 30 dag brunatnej pieczarki (borowikowej)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki - sos:

  • 300 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w kostkę pieczarkę oraz makaron kukurydziany. Cały czas mieszając podsmażamy przez chwilę. Gdy pieczarka lekko zmięknie, wlewamy zagotowaną wodę. Zmniejszamy temperaturę palnika, mieszamy i przykrywamy, aby makaron mógł wchłonąć wodę. W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy na sos beszamelowy i dodajemy do niego mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy przyprawy, ponownie mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na sam koniec dodajemy oliwę truflową i ewentualnie dosalamy. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej mleka, jeżeli będzie zbyt rzadka, możemy odrobinę odparować. Z patelni zdejmujemy pokrywkę i sprawdzamy, czy makaron wchłonął wodę. Jeżeli tak, to mieszamy go jeszcze raz i wykładamy na talerze, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy marynowanym pieprzem oraz dekorujemy natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "215. "Makaron z pieczarkami w sosie beszamelowym""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany