216. „Pieprz ziołowy”

Pobierz PDF

Kuchnię każdego domu charakteryzuje jej zapach i smak. Każdy dom pachnie inaczej i „smakuje” inaczej. Największe znaczenie, oprócz stosowanych produktów, mają przyprawy, ich smak i aromat.
Dlatego dziś dzielimy się z Wami przepisem na pieprz ziołowy czyli najbardziej uniwersalną i najczęściej używaną przyprawę w Atelier Smaku. Oczywiście
 Translalab przygotowało dla nas angielskie napisy do odcinka, które możecie polecić anglojęzycznym przyjaciołom.

Składniki:

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: kilka małych słoiczków

Składniki:

  • 3 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki suszonego cząbru
  • 2 1/2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki czerwonej sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czerwonej sproszkowanej ostrej papryki
  • 1/2 łyżki kurkumy

Sposób przygotowania:

Do elektrycznego młynka wrzucamy ziarna kminku i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec dodajemy majeranek i cząber. Mielimy je tylko chwilę, gdyż są to suszone listki i bardzo szybko ulegają rozdrobnieniu. Wszystkie zmiksowane składniki przesypujemy do miski i mieszamy z papryką oraz kurkumą. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą. Ta przyprawa przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się przygotowywania różnych potraw, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "216. "Pieprz ziołowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany