216. „Pieprz ziołowy” / „Herbal pepper”

Pobierz PDF

Kuchnię każdego domu charakteryzuje jej zapach i smak. Każdy dom pachnie inaczej i „smakuje” inaczej. Największe znaczenie, oprócz stosowanych produktów, mają przyprawy, ich smak i aromat.
Dlatego dziś dzielimy się z Wami przepisem na pieprz ziołowy czyli najbardziej uniwersalną i najczęściej używaną przyprawę w Atelier Smaku. Oczywiście
 Translalab przygotowało dla nas angielskie napisy do odcinka, które możecie polecić anglojęzycznym przyjaciołom.

The aromas and flavours define foods cooked in particular kitchens. Each home „smells” and „tastes” different. Apart from the ingredients you use, the seasonings as well as their flavours and aromas are the most significant.Therefore, we’re sharing the herbal pepper recipe with you today. It’s the most universal and frequently used seasoning in the Atelier of Taste. Translalab has prepared English subtitles for the episode, so you can recommend it to your English-speaking friends.

Składniki:

Czas / Time: 10 min.
Ilość / Amount: kilka małych słoiczków / several small jars

Składniki / Ingredients:

  • 3 1/2 łyżki suszonego majeranku / tablespoon dried marjoram
  • 3 łyżki suszonego cząbru / spoons dried savory
  • 2 1/2 łyżki nasion kminku / tablespoon cumin seeds
  • 2 łyżki ziaren kolendry / tablespoons coriander seeds
  • 2 łyżki ziaren gorczycy / tablespoons mustard seeds 2 tablespoons powdered red sweet pepper
  • 2 łyżki czerwonej sproszkowanej słodkiej papryki / tablespoons powdered red sweet pepper
  • 1 łyżka czerwonej sproszkowanej ostrej papryki / tablespoons powdered red hot pepper
  • 1/2 łyżki kurkumy / tablespoon turmeric

Sposób przygotowania / Instructions:

Do elektrycznego młynka wrzucamy ziarna kminku i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec dodajemy majeranek i cząber. Mielimy je tylko chwilę, gdyż są to suszone listki i bardzo szybko ulegają rozdrobnieniu. Wszystkie zmiksowane składniki przesypujemy do miski i mieszamy z papryką oraz kurkumą. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą. Ta przyprawa przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się przygotowywania różnych potraw, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Smacznego i na zdrowie! Put cumin seeds into an electric grinder first, as they are the hardest ones and they take the longest time to grind. Then, add coriander and mustard seeds. Grind it all again. Finally, add marjoram and savory. Grind them for a moment only, as they consist of dried leafs and they turn into dust very quickly. Put all the ground ingredients into a bowl and mix them with pepper and turmeric. When the mix is ready, put it into jars and seal them. It will maintain its aroma for months. It is really universal and you can use it for various dishes. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "216. "Pieprz ziołowy" / "Herbal pepper""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany