220. „Aquafaba”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was instrukcję na przygotowanie aquafaby, która jest świetnym zamiennikiem jajka w kuchni wegańskiej i służy nam do przygotowania przeróżnych ciast i deserów, z których kolejny zaprezentujemy już za tydzień. Odcinek ma również angielską wersję z napisami od Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 12 godzin
Ilość: 1 szklanka

Składniki:

  • 25 dag ciecierzycy
  • woda

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy ciecierzycę i zalewamy ją wodą o objętości trzykrotnie większej niż nasiona ciecierzycy. Odstawiamy na około 8 godzin, aby napęczniała. Odlewamy wodę po moczeniu, a ciecierzycę przekładamy do garnka i zalewamy świeżą. Wody powinno być tyle, by sięgała dwa centymetry ponad linię ciecierzycy. Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ciecierzycę do miękkości . Najlepiej sprawdzić po dwóch godzinach i ewentualnie dogotować jeszcze, a jeżeli jest już miękka, to pod przykryciem zostawiamy ją, aby wystygła. Następnie odcedzamy wodę do miski i przelewamy ją do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni. Ciecierzycę możemy użyć np. Do przygotowania hummusu.

Brak opini dla przepisu dla "220. "Aquafaba""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany