222. „Hummus kawowy”

Pobierz PDF

Dziś kawowych pyszności ciąg dalszy. Ciecierzyca, dobre espresso od Jura i trochę mleka oraz cukru kokosowego i gotowe. Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilość: kilka porcji

Składniki:

  • 25 dag suchej ciecierzycy
  • 200 ml mocnego espresso
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • woda

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odlewamy z niej wodę, zalewamy świeżą i gotujemy w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ciecierzyca już się ugotuje do całkowitej miękkości, a może to potrwać od półtorej nawet do trzech godzin, odstawiamy ją na bok do przestygnięcia. Odcedzamy ciecierzycę, a wodę która pozostała po jej gotowaniu możemy schować do lodówki i następnie wykorzystać do przyrządzania pysznych ciast, bezów i deserów. Sezam miksujemy na gładką masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. Robimy intensywne espresso, które dolewamy do ciecierzycy i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleczko i cukier kokosowy, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Taki humus możemy serwować na grzankach, plackach, naleśnikach lub ciasteczkach. Można go również podawać z pokrojonymi owocami, np. gruszką bananem lub melonem. Z powodu zawartej w nim kofeiny, humusu kawowego nie powinny jeść małe dzieci i osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "222. "Hummus kawowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany