228. „Sałatka ryżowa z ananasem i wędzonym tofu”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się przepisem na sałatkę, która wielokrotnie towarzyszyła nam jako pożywny obiad w podróży. Na pewno i Wam pomoże zaspokoić głód podczas wielogodzinnej podróży, gdy nie macie czasu lub ochoty na eksperymentowanie z przydrożną gastronomią. Idealne rozwiązanie na wiosenny urlop lub na wakacje. Oczywiście vegan & gluten free. Odcinek z angielskimi napisami od Translalab.

 

 

 

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia ryżu
Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 20 dag okrągłego brązowego ryżu
  • 1\2 puszki ananasa
  • 1\2 czerwonej papryki
  • 1\2 kostki wędzonego tofu
  • 1 garść rodzynek
  • 20 dag majonezu kokosowo-ziemniaczanego
  • 1\2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 1 i 3\4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem aż się ugotuje i wchłonie całą wodę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem a ananasa, paprykę i wędzone tofu kroimy w drobną kostkę.Ryż studzimy i przekładamy do miski, dodajemy do niego ananasa, rodzynki, paprykę, tofu i mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i sól. Całość jeszcze raz mieszamy i w razie potrzeby dosalamy. Sałatkę najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce przed podaniem. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "228. "Sałatka ryżowa z ananasem i wędzonym tofu""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany