232. „Bezglutenowe pierogi na słodko”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku serwujemy bezglutenowe pierogi na słodko z nadzieniem z batatów odrobinę przypominające smakiem twarożek. Naprawdę bardzo łatwo się kleją i są po prostu pyszne!

Wszelkie produkty do pieczenia, gotowania oraz gotowe pieczywo i makarony znajdziecie w Incola. Warto spróbować! Smacznego i na zdrowie!

Składniki:

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: 2-3 porcje

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 - 3/4 szklanki wrzątku

Składniki - nadzienie:

  • 40 dag batatu
  • 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
  • Sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki mąki z tefu
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i gotujemy na parze do miękkości i odstawiamy na bok, aby przestygły. Suche składniki ciasta mieszamy razem i dzielimy na pół. Do połowy mąki wlewamy wrzątek i bardzo szybko mieszamy, aby utworzył się jednolity kleik. Jeżeli konsystencja będzie grudkowata miksujemy, aby była jednolita. Całość odstawiamy na bok do przestudzenia i w tym czasie rozdrabniamy bataty przy pomocy widelca, zaprawiamy je sokiem z cytryny, skórką pomarańczową i dosładzamy cukrem oraz zagęszczamy mąką z tefu. Tak powstałe nadzienie odkładamy na bok i zabieramy się do zagniatania ciasta. Do kleiku wsypujemy drugą część suchych składników i wyrabiamy ciasto, tak długo, aby miało gładką i sprężystą konsystencję, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej i ryżowej lub wody. Na koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze raz zagniatamy. W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy ceramicznym lub silikonowym wałkiem na silikonowej macie, by ciasto nie przywierało i wykrawamy kubkiem lub szklanką kółka. Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę nadzienia tak, aby pozostał rant do sklejenia i składamy brzegi ciasta, dociskając do siebie palcami, żeby ciasto dokładnie się skleiło, zamykając szczelnie nadzienie w środku. W razie potrzeby, jeśli palce będą kleiły się do ciasta, zanurzamy je w mące ryżowej. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2 do 3 minut od wypłynięcia. Podajemy je na ciepło posypane cukrem z kokosa lub polane śmietanką sojową. Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze dla "232. "Bezglutenowe pierogi na słodko""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany