230. „Chleb z fermentowanego teffu z kaszą gryczaną”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku prawdziwa rewelacja dla miłośników bezglutenowego pieczywa. Chleb z fermentowanego teffu i kaszy gryczanej, bez drożdży i zakwasu. Niewielki nakład pracy, chociaż trochę rozciągnięty w czasie, a smak idealny!

Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!

Składniki:

Czas przygotowania: 3 dni (na raty)
Ilość: 1 foremka

Składniki:

  • 20 dag mąki z teffu
  • 20 dag niepalonej kaszy gryczanej
  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę z teffu, kaszę gryczaną i sól, mieszamy i wlewamy 500 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby. W tym czasie, musimy od czasu do czasu zamieszać ciasto. Po dwóch dniach, gdy surowe ciasto zacznie fermentować, miksujemy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ryżową, babkę jajowatą, słonecznik i dokładnie mieszamy łyżką, dolewając około 200 ml wody, aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta na racuchy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 12 godzin. Następnie wylewamy ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką ryżową foremki, wierzch masy wygładzamy ręką zanurzoną w oleju i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C, lub w ciepłe miejsce na 2 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy chleb około 50-60 minut. Chleb wykładamy z foremki na drucianą kratkę, aby przestygł i odparował. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "230. "Chleb z fermentowanego teffu z kaszą gryczaną""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany