226. „Biały barszcz wielkanocny”

Pobierz PDF

Trzy dni przed Wielkanocą pokażemy jak łatwo i szybko przygotować wegański i bezglutenowy biały barszcz. Ten przepis przyda się tym, którzy nie wyrobili się z przygotowaniem lub kupieniem zakwasu na świąteczny żur. Odcinek ma także angielską wersję z napisami od Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 6-8 porcji

Składniki:

  • 68 dag ziemniaków
  • 20 dag białych, twardych części liści kapusty pekińskiej
  • 18 dag wędzonego tofu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody z ogórków kiszonych
  • 500 ml soku z kiszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, następnie wrzucamy do wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie tofu kroimy w drobniutką kostkę (jak skwarki), zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na bok. Kapustę pekińską kroimy również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, gdy się przyrumieni dorzucamy kapustę pekińską, utartą asafetydę, sól, pieprz i smażymy, aż kapusta pekińska się zeszkli. Podsmażone skwarki z tofu i kapustę pekińską dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy. Doprawiamy majerankiem. Gdy ziemniaki będą ugotowane dodajemy sok z kapusty kiszonej, wodę z ogórków kiszonych oraz mleko kokosowe. Na samym końcu, jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać trochę soli, octu lub soku z cytryny jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "226. "Biały barszcz wielkanocny""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany