223. „Kawowy krem balsamiczny z karobem”

Pobierz PDF

Wystarczą tylko 3 składniki, by przygotować przepyszny, intensywny, o bardzo uniwersalnym zastosowaniu kawowy krem balsamiczny z  karobem. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: ok. 100 ml

Składniki:

  • 60 ml mocnego espresso
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki melasy z karobu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy intensywne espresso, wlewamy je do rondelka, dodajemy ocet balsamiczny i melasę ze strąków drzewa świętojańskiego czyli karobu. Redukujemy przez 20 - 30 minut na małym ogniu, gdy płyn zacznie mieć konsystencję syropu, zdejmujemy z palnika i przelewamy do docelowego słoiczka, pamiętając, że po ostygnięciu odrobinę zgęstnieje, więc nie redukujmy zbyt długo. Taki krem idealnie nadaje się do doprawiania sałatek,także owocowych, zup, sosów, różnych dań, a także deserów. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "223. "Kawowy krem balsamiczny z karobem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany