221. „Kawowy kogel-mogel”

Pobierz PDF

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mamy dla Was kolejną wersję kogla mogla. Tym razem z mocnym espresso z ekspresu Jura. Angielskie napisy do odcinka zawdzięczamy Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 5 minut + czas przygotowania aquafaby
Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka aquafaby
  • 1 podwójne espresso
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Aquafabę wlewamy do rondelka , dolewamy do niej espresso i podgrzewamy na palniku tak, aby cały czas była bliska wrzenia, ale nie gotowała się mocno. Po trzydziestu minutach, całość przelewamy do dzbanka z miarką, żeby sprawdzić o ile zmniejszyła się objętość aquafaby. Chodzi o to, żeby finalnie uzyskać szklankę kawowej aquafaby, więc jeżeli jest jej więcej to redukujemy ją dalej, aż do uzyskania tej właśnie ilości. Aquafabę schładzamy w lodówce . W tym czasie miksujemy cukier kokosowy na puder i ucieramy na tarce czekoladę do dekoracji. Aquafabę ubijamy, za pomocą przeznaczonych do tego końcówek miksera, na sztywną pianę i dodajemy do niej kokosowy cukier puder. Dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i deser będzie miał gładką, gęstą konsystencję. Gotowy kogel mogel przekładamy do pucharków i posypujemy utartą czekoladą oraz ziarenkami kawy. Musimy pamiętać o tym, aby takiego deseru nie serwować dzieciom i osobom z wysokim ciśnieniem krwi ze względu na zawartość kofeiny. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "221. "Kawowy kogel-mogel""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany