219. „Przyprawa śródziemnomorska”

Pobierz PDF

W ramach dzielenia się wszystkimi recepturami naszej wegańskiej i bezglutenowej pracowni kulinarnej, uzupełniamy zakładkę „Przyprawy” na blogu www.ateliersmaku.pl o mieszankę, która idealnie nadaje się do zup, sosów i sałatek. Spróbujcie sami i dzielcie się przygotowaną przez siebie przyprawą, bo to naprawdę świetny prezent dla tych, którzy lubią gotować lub po prostu poślijcie przepis dalej. Oczywiście jest też angielska wersja odcinka z tłumaczeniem od Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 100 g

Składniki:

  • 21,5 g bazylii
  • 15 g tymianku
  • 14,5 g szałwii
  • 14 g rozmarynu
  • 14 g oregano
  • 14 g mięty
  • 7 g gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Gałkę muszkatołową mielimy lub ucieramy, następnie do elektrycznego młynka wrzucamy rozmaryn i tymianek, i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Przesypujemy do miski, a w młynku mielimy resztę ziół. Na koniec, w misce, mieszamy wszystko razem. Gotową mieszankę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą, w ten sposób przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Ta przyprawa ma podobny skład, jak zioła prowansalskie. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "219. "Przyprawa śródziemnomorska""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany