218. „Przyprawa orientalna”

Pobierz PDF

Dziś wzbogacamy zakładkę „Przyprawy” na blogu www.ateliersmaku.pl o kolejną kompozycję, która idealnie nadaje się do dań wschodnich. Dodana w niewielkich ilościach podkreśli smak każdej zupy. Translalab oczywiście przygotowało dla nas angielskie tłumaczenie tego odcinka, więc jeśli komuś się przyda, śmiało korzystajcie. 😉

Składniki:

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 100 g

Składniki:

  • 18,5 g ziaren kozieradki
  • 12,5 g ziaren kuminu
  • 12,5 g ziaren kolendry
  • 12,5 g imbiru
  • 12,5 g kurkumy
  • 6,5 g chilli
  • 6,5 g goździków
  • 6,5 g cynamonu
  • 6 g ziaren zielonego kardamonu
  • 6 g owoców ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Do elektrycznego młynka wrzucamy kardamon, kumin i kozieradkę jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Mielimy, następnie dodajemy kardamon i ziele angielskie, goździki, kolendrę i mielimy ponownie. Następnie dorzucamy kolendrę i gorczycę, i mielimy. Na koniec przesypujemy zawartość młynka do miski i mieszamy z resztą przypraw. Gotową mieszankę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą, w ten sposób przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Ta kompozycja to coś pomiędzy curry, a przyprawą "Pięć smaków". Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "218. "Przyprawa orientalna""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany