217. „Placki z pieczarkami”

Pobierz PDF

Dziś serwujemy przepis na nasze ulubione wegańskie i bezglutenowe placki z pieczarkami. Jest to hit każdej naszej cosobotniej wizyty w Jadłostajni Kolibki, gdzie smażymy placki na miejscu, zdobywając za każdym razem ich nowych miłośników. Spróbujcie sami, mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Oczywiście Translalab przygotowało dla nas angielskie napisy do odcinka, które możecie polecić anglojęzycznym przyjaciołom.

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 50 dag brunatnej pieczarki (borowikowej)
  • 50 dag mąki ryżowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis nr 216)
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml wody
  • olej np. kokosowy rafinowany do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy do nich wodę i dokładnie mieszamy ciasto. Następnie dorzucamy pieczarki, mieszamy wszystko ręcznie, lekko przygniatając pieczarki, aby puściły sok. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie mieszamy raz jeszcze i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "217. "Placki z pieczarkami""

  • comment-avatar
    Ewa 15 lutego 2018 (10:32)

    Właśnie przygotowuję się do pieczenia placków z pieczarkami :). Jadłam je na Kolibkach i bardzo mi zasmakowały 🙂 To moje początki, ale od czegoś trzeba zacząć. Napiszę jak wyszły i jak smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 15 lutego 2018 (11:56)

      Super! Jesteśmy bardzo ciekawi, powodzenia i do zobaczenia 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany