217. „Placki z pieczarkami” / „Champignon pancakes”

Pobierz PDF

Dziś serwujemy przepis na nasze ulubione wegańskie i bezglutenowe placki z pieczarkami. Jest to hit każdej naszej cosobotniej wizyty w Jadłostajni Kolibki, gdzie smażymy placki na miejscu, zdobywając za każdym razem ich nowych miłośników. Spróbujcie sami, mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Oczywiście Translalab przygotowało dla nas angielskie napisy do odcinka, które możecie polecić anglojęzycznym przyjaciołom.

We’re sharing one of our favourite vegan and gluten-free pancakes recipe today. Champignons, rice flour, some seasonings and they’re ready! Try it for yourselves! Just as all the episodes, this one has English subtitles by Translalab too.

Składniki:

Czas / Time: 40 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 500 g brunatnej pieczarki (borowikowej) / brown champignons
  • 500 g mąki ryżowej / rice flour
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis nr 216) / teaspoons herbal pepper by the Atelier of Taste (recipe no. 216)
  • 2 łyżeczki soli / teaspoons of salt
  • 500 ml wody / water
  • Olej np. kokosowy rafinowany do smażenia / Oil for frying, e.g. refined coconut oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy do nich wodę i dokładnie mieszamy ciasto. Następnie dorzucamy pieczarki, mieszamy wszystko ręcznie, lekko przygniatając pieczarki, aby puściły sok. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie mieszamy raz jeszcze i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego i na zdrowie! Dice the champignons and put them into a bowl. Mix all the dry ingredients in a separate bowl. Add water to them and mix the dough thoroughly. Then, add the champignons. Mix everything by hand and squeeze the champignons gently so that they let the juice out. Put it aside for about a quarter and then mix it again. Fry them on oil on both sides until they brown. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

6 komentarzy dla "217. "Placki z pieczarkami" / "Champignon pancakes""

  • comment-avatar
    Ewa 15 lutego 2018 (10:32)

    Właśnie przygotowuję się do pieczenia placków z pieczarkami :). Jadłam je na Kolibkach i bardzo mi zasmakowały 🙂 To moje początki, ale od czegoś trzeba zacząć. Napiszę jak wyszły i jak smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 15 lutego 2018 (11:56)

      Super! Jesteśmy bardzo ciekawi, powodzenia i do zobaczenia 🙂

  • comment-avatar
    Anonim 14 lipca 2018 (10:19)

    Ciekawy przepis. Do tej pory jadłem placki ziemniaczane z pieczarkami. Czas poszukać tej pieczarki brunatnej i zrobić ten przepis.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 14 lipca 2018 (17:05)

      niedługo przygotujemy jeszcze placki z liśćmi rzodkiewki 😉

  • comment-avatar
    Alka 4 kwietnia 2019 (19:58)

    A czy może być mąka z brązowego ryżu?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 4 kwietnia 2019 (21:16)

      Może być ale będzie miało to inny smak odrobinę. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany