219. “Przyprawa śródziemnomorska” / “Mediterranean mix”

Pobierz PDF

W ramach dzielenia się wszystkimi recepturami naszej wegańskiej i bezglutenowej pracowni kulinarnej, uzupełniamy zakładkę “Przyprawy” na blogu www.ateliersmaku.pl o mieszankę, która idealnie nadaje się do zup, sosów i sałatek. Spróbujcie sami i dzielcie się przygotowaną przez siebie przyprawą, bo to naprawdę świetny prezent dla tych, którzy lubią gotować lub po prostu poślijcie przepis dalej. Oczywiście jest też angielska wersja odcinka z tłumaczeniem od Translalab.

As we’re sharing all the recipes by our vegan and gluten-free cooking studio, we’re adding this mixture to the “Seasonings” tab on our food blog www.ateliersmaku.pl. It’s a perfect match for soups, sauces and salads. Do try it and share the mixture you prepare with others, as this is a perfect gift for those who enjoy cooking. You can simply forward the recipe too.

The episode as an English version with translation by  Translalab too.

Składniki:

Czas / Time: 10 min.
Ilość / Amount: 100 g

Składniki / Ingredients:

  • 21,5 g bazylii / basil
  • 15 g tymianku / thyma
  • 14,5 g szałwii / sage
  • 14 g rozmarynu / rosemary
  • 14 g oregano / oregano
  • 14 g mięty / mint
  • 7 g gałki muszkatołowej / nutmeg

Sposób przygotowania / Instructions:

Gałkę muszkatołową mielimy lub ucieramy, następnie do elektrycznego młynka wrzucamy rozmaryn i tymianek, i mielimy jako pierwsze, ponieważ są najtwardsze i najdłużej się mielą. Przesypujemy do miski, a w młynku mielimy resztę ziół. Na koniec, w misce, mieszamy wszystko razem. Gotową mieszankę przesypujemy do słoiczków i trzymamy zamkniętą, w ten sposób przez wiele miesięcy zachowuje swój aromat. Ta przyprawa ma podobny skład, jak zioła prowansalskie. Smacznego i na zdrowie! Grind the nutmeg. Then, put the rosemary and thyme into an electric grinder. They go first, as they are the hardest and take the longest time to grind. Put them into a bowl and grind the remaining herbs in the grinder. At the end, mix them all together. When the mixture is ready, put it in jars and seal them, so that it maintains its aroma for months. This herb mixture's ingredients are similar to those of Provence herbs. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "219. "Przyprawa śródziemnomorska" / "Mediterranean mix""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany