220. „Aquafaba”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was instrukcję na przygotowanie aquafaby, która jest świetnym zamiennikiem jajka w kuchni wegańskiej i służy nam do przygotowania przeróżnych ciast i deserów, z których kolejny zaprezentujemy już za tydzień. Odcinek ma również angielską wersję z napisami od Translalab.

Today we have instructions on how to prepare aquafaba for you. It is a perfect egg replacement in vegan cooking. We use it for various cakes and desserts and we will present one of them next week.The episode has an English version with subtitles by  Translalab too.

Składniki:

Czas przygotowania: 12 godzin / hours
Ilość: 1 szklanka / glass

Składniki / Ingredients:

  • 250 g ciecierzycy / chickpeas
  • Woda / water

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy ciecierzycę i zalewamy ją wodą o objętości trzykrotnie większej niż nasiona ciecierzycy. Odstawiamy na około 8 godzin, aby napęczniała. Odlewamy wodę po moczeniu, a ciecierzycę przekładamy do garnka i zalewamy świeżą. Wody powinno być tyle, by sięgała dwa centymetry ponad linię ciecierzycy. Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy ciecierzycę do miękkości . Najlepiej sprawdzić po dwóch godzinach i ewentualnie dogotować jeszcze, a jeżeli jest już miękka, to pod przykryciem zostawiamy ją, aby wystygła. Następnie odcedzamy wodę do miski i przelewamy ją do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni. Ciecierzycę możemy użyć np. Do przygotowania hummusu. Put chickpeas into a bowl and pour water over it. There must be three times more water than the chickpeas. Put them aside for 8 hours to let them soak. Get rid of the soaking water and put the chickpeas into a pot. Pour fresh water over them. The surface of the water should be 2 centimetres above the chickpeas. Put the pot on the ring and bring it to the boil. Then, reduce the heat to the minimum and simmer the chickpeas until they are soft. It is best to check on them after two hours and boil them for a little longer or leave them with the lid on to let it cool. Then, drain them and pour the water into a bowl, jar or box. It can be kept in the fridge for even 2 weeks. You can use the chickpeas to make hummus, for example. When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "220. "Aquafaba""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany