222. „Hummus kawowy” / „Coffee hummus”

Pobierz PDF

Dziś kawowych pyszności ciąg dalszy. Ciecierzyca, dobre espresso od Jura i trochę mleka oraz cukru kokosowego i gotowe. Dziś <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/15-pasty „>hummus</a> kawowy! Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab. 

We’ve got some delicious coffee treats for you again today. Chickpeas, a good espresso from Jura, a little coconut milk and sugar and it’s ready. Use the Polish version or the English one which Translalab has prepared for you.

Składniki:

Czas / Time: 20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy / 20 minutes + chickpeas soaking and boiling time
Ilość / Amount: kilka porcji / several portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g suchej ciecierzycy / dry chickpeas
  • 200 ml mocnego espresso / strong espresso
  • 1 szklanka cukru kokosowego / glass coconut sugar
  • 1/2 szklanki sezamu / glass sesame
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego / glass coconut milk
  • Woda / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odlewamy z niej wodę, zalewamy świeżą i gotujemy w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ciecierzyca już się ugotuje do całkowitej miękkości, a może to potrwać od półtorej nawet do trzech godzin, odstawiamy ją na bok do przestygnięcia. Odcedzamy ciecierzycę, a wodę która pozostała po jej gotowaniu możemy schować do lodówki i następnie wykorzystać do przyrządzania pysznych ciast, bezów i deserów. Sezam miksujemy na gładką masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini. Robimy intensywne espresso, które dolewamy do ciecierzycy i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleczko i cukier kokosowy, i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Taki humus możemy serwować na grzankach, plackach, naleśnikach lub ciasteczkach. Można go również podawać z pokrojonymi owocami, np. gruszką bananem lub melonem. Z powodu zawartej w nim kofeiny, humusu kawowego nie powinny jeść małe dzieci i osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi. Smacznego i na zdrowie! Soak the chickpeas overnight. Then, drain it and pour fresh water over it and simmer it with the lid on. When the chickpeas are completely soft (the boiling could take from 1.5 to 3 hours), put the aside and let them cool. Drain the chickpea. You can put the water that is left from the boiling in the fridge and then use it to make delicious cakes, meringues and desserts. Blend the sesame until its smooth - this is how you get the tahini paste. Make a strong espresso and then add it to the chickpea. Blend it all into a smooth pulp. Add the coconut milk and sugar and blend it all thoroughly again. Such hummus can be served on toast, pancakes or cookies. You can also have it with pieces of fruit like pear, banana or melon. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "222. "Hummus kawowy" / "Coffee hummus""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany