224. „Pasztet grochowy z żurawiną”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się kolejną recepturą bezglutenowej kuchni wegańskiej Atelier Smaku. Ci, którzy nie mają czasu na kucharzenie, mogą kupić sobie taki pasztet z dodatkiem prażonego słonecznika w naszych stacjonarnych lub internetowych delikatesach, a Ci, którzy kochają spędzać czas w kuchni, mogą upiec sobie takie cudo z dodatkiem żurawiny samodzielnie. Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Ilość: 1 blaszka

Składniki:

  • 40 dag łuskanego grochu
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 20 dag brukselki
  • 25 dag marchwi
  • 20 dag selera
  • woda
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • kaszka kukurydziana do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Groch zalewamy wodą w ilości 2 razy większej niż jego objętość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Uwaga: groch, w zależności od tego czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego , żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody. Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki i dusimy na oleju, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos sojowy, żeby wydobyć ich aromat. Całość odstawiamy na bok. Ugotowany groch miksujemy z duszonymi warzywami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy do masy podprażony słonecznik oraz suszoną żurawinę i wszystko mieszamy. Całość przekładamy do przesmarowanych olejem i wysypanych mąką kukurydzianą foremek. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "224. "Pasztet grochowy z żurawiną""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany