224. „Pasztet grochowy z żurawiną” / „Pea pate with cranberries”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się kolejną recepturą bezglutenowej kuchni wegańskiej Atelier Smaku. Ci, którzy nie mają czasu na kucharzenie, mogą kupić sobie taki pasztet z dodatkiem prażonego słonecznika w naszych stacjonarnych lub internetowych delikatesach, a Ci, którzy kochają spędzać czas w kuchni, mogą upiec sobie takie cudo z dodatkiem żurawiny samodzielnie. Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab.

 

Today we’re sharing another vegan and gluten-free recipe by the Atelier of Taste. Those who have no time to play cooks can buy a pate with roasted sunflower seeds in our traditional and online deli. And those who love being in the kitchen can bake this delicacy with cranberries on their own. You can also share this recipe with your English-speaking friends as the episode has English subtitles prepared by Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 2 godziny / about 2 hours
Ilość: 1 blaszka / tin

Składniki / Ingredients:

  • 400 g łuskanego grochu / hulled peas
  • 100 g suszonej żurawiny / dried cranberries
  • 200 g brukselki / Brussels sprouts
  • 250 g marchwi / carrots
  • 200 g selera / celery
  • Woda / celery water
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego / glass ground flaxseed
  • 1/2 szklanki oleju / glass oil
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego / tablespoon herbal pepper
  • 1 łyżka mielonego kminku / tablespoon ground caraway
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej / teaspoon nutmeg
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu / teaspoon black pepper
  • 3 łyżeczki soli / teaspoons of salt
  • kaszka kukurydziana do wysypania formy / corn meal for sprinkling the tin

Sposób przygotowania / Instructions:

Groch zalewamy wodą w ilości 2 razy większej niż jego objętość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Uwaga: groch, w zależności od tego czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego , żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody. Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki i dusimy na oleju, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos sojowy, żeby wydobyć ich aromat. Całość odstawiamy na bok. Ugotowany groch miksujemy z duszonymi warzywami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy do masy podprażony słonecznik oraz suszoną żurawinę i wszystko mieszamy. Całość przekładamy do przesmarowanych olejem i wysypanych mąką kukurydzianą foremek. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Smacznego i na zdrowie! Pour water over peas There must be two times more water than peas. Bring them to the boil and simmer until they absorbs the water and soften. Be careful – depending on whether the peas are fresh or not, they need a different amount of water. Don't allow the water to evaporate and the peas to burn. Be careful, cause if you add too much water, your peas can change into pea soup. Dice or slice the vegetables and stew them in oil until they soften. Near the end, add the seasonings and soy sauce so that they become more aromatic. Put it all aside.Blend the boiled peas together with stewed vegetables, salt and soy sauce. Add flaxseed and corn flour. Blend it all together again. Then, add the roasted sunflower seeds and cranberries to the pulp and mix it all together. Put the pulp into tins greased with oil and sprinkled with corn flour. Bake for around 50 minutes in 180 degrees. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "224. "Pasztet grochowy z żurawiną" / "Pea pate with cranberries""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany