225. „Kawowy mazurek” / „Coffee Easter tart”

Pobierz PDF

Do Wielkanocy już tylko tydzień. Czas zabrać się za świąteczne wypieki. Dziś przepis na bezglutenowe i wegańskie kawowe mazurki.
Ps. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.

 

There’s only a week until Easter. It’s time to start making the holiday cakes. Today, we’ve got a recipe for gluten-free and vegan coffee Easter tarts.

Ps. Translalab has prepared the English subtitles for the episode for us.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 50 minut + czas moczenia orzechów nerkowca / 50 minutes + nut soaking time
Ilość: 2 większe lub 6 mniejszych foremek do tarty / 2 large moulds or 6 smaller ones

Składniki - Ciasto / Dough ingredients:

  • 150 g mąki ryżowej / rice flour
  • 100 g mąki gryczanej / g buckwheat flour
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 50 g cukru kokosowego / coconut sugar
  • 100 ml oleju słonecznikowego / ml sunflower oil
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 200 ml wody / 200 ml water
  • 1/2 łyżeczki sody wody / teaspoon baking
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Składniki - Nadzienie / Filling ingredients:

  • 200 g orzechów nerkowca / cashew nuts
  • 100 g cukru kokosowego / coconut sugar
  • 2 intensywne espresso / strong espressos
  • 150 g oleju nierafinowanego kokosowego / unrefined coconut oil
  • płatki migdałów, kawa mielona i ziarna kawy do dekoracji / almond flakes, ground coffee and coffee beans for decorating

Sposób przygotowania / Instructions:

Orzeszki nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godziny, by zmiękły. Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę. Gotowe ciasto dzielimy na tyle części w zależności od ilości foremek, w których będziemy piec spody mazurków. Wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut. W tym czasie odlewamy orzeszki i miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania espresso, cukier. Na koniec dodajmy olej kokosowy i miksujemy raz jeszcze. Gdy spody się już upieką, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygną. Wykładamy je masą, następnie posypujemy mieloną kawą i dekorujemy płatkami migdałów oraz ziarnami kawy. Wstawiamy je do lodówki aby masa trochę zgęstniała przed podaniem na stół. Smacznego i na zdrowie! Pour boiling water over the cashew nuts and leave them for several hours so that they soften. Put the dry ingredients of the dough together and add the oil. Then, rub it into the flour with your fingers. Add water to the greased flour and knead the dough. Put it all aside for 10-15 minutes so that the flaxseed absorbs the water. When the dough is ready, divide it into parts, depending on the number of moulds in which you'll bake the tart crusts. Line the silicone moulds with it and form tart crusts. Prick them with a fork and put them into the oven heated up to 180°C. Bake for about 15 minutes. In the meantime, drain the nuts and blend them into a smooth pulp. During the blending, add espresso and sugar. At the end, add coconut oil and blend it all together once more. When the crusts have baked, take them out of the oven and wait for them to cool. Fill them with the cream and then sprinkle them with the ground coffee. Decorate them with almond flakes and coffee beans. Put the tarts into the fridge so that the cream thickens a little, before serving. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "225. "Kawowy mazurek" / "Coffee Easter tart""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany