228. „Sałatka ryżowa z ananasem i wędzonym tofu” / „Rice salad with pineapple and smoked tofu”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się przepisem na sałatkę, która wielokrotnie towarzyszyła nam jako pożywny obiad w podróży. Na pewno i Wam pomoże zaspokoić głód podczas wielogodzinnej podróży, gdy nie macie czasu lub ochoty na eksperymentowanie z przydrożną gastronomią. Idealne rozwiązanie na wiosenny urlop lub na wakacje. Oczywiście vegan & gluten free. Odcinek z angielskimi napisami od Translalab.

Today we’re sharing a salad recipe. We’ve often had it as a nutritious lunch or dinner during trips. It will definitely satisfy your appetite as you travel for many hours, if you don’t want to or have no time to stop at the roadside bars. It’s a perfect solution for a spring break or holidays. It’s vegan and gluten-free of course. The episodes has English subtitles by Translalab.

 

 

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia ryżu / minutes + rice cooling time
Ilość: 2-3 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 200 g okrągłego brązowego ryżu / round brown rice
  • 1\2 puszki ananasa / can pineapple
  • 1\2 czerwonej papryki / red pepper
  • 1\2 kostki wędzonego tofu / smoked tofu block
  • 1 garść rodzynek / fistful raisins
  • 200 g majonezu kokosowo-ziemniaczanego / mayonnaise (e.g. the coconut and potato one)
  • 1\2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1\2 łyżeczki soli / teaspoon of salt
  • 1 i 3\4 szklanki wody / glass water

Sposób przygotowania: / Instructions:

Ryż wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem aż się ugotuje i wchłonie całą wodę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem a ananasa, paprykę i wędzone tofu kroimy w drobną kostkę.Ryż studzimy i przekładamy do miski, dodajemy do niego ananasa, rodzynki, paprykę, tofu i mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i sól. Całość jeszcze raz mieszamy i w razie potrzeby dosalamy. Sałatkę najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce przed podaniem. Smacznego i na zdrowie! Put the rice into a sauce pan and pour water over it. Then, bring it to the boil and simmer it until it is soft and absorbs all the water. Scald the raisins and dice the pineapple, pepper and smoked tofu finely. Let the rice cool and put it into a bowl. Add the pineapple, raisins, pepper and tofu to it. Stir it. Add mayonnaise, salt and pepper. Mix it all again and add salt, if it needs more. It's best to cool the salad in the fridge before serving. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "228. "Sałatka ryżowa z ananasem i wędzonym tofu" / "Rice salad with pineapple and smoked tofu""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany