233. „Migdałowe herbatniki savoiardi”

Pobierz PDF

Dziś szykujemy się do przygotowania kolejnej wersji wegańskiego tiramisu, ponieważ w naszej lodówce czeka wegański odpowiednik mascarpone od API FOOD.
Zaczynamy od przygotowania herbatników. Nasze bezglutenowe i bezjajeczne savoiardi przygotujemy z mąką migdałową, która sprawia, że są chrupiące i naprawdę pyszne. Tiramisu przygotujemy za tydzień, a już dziś podajemy ciasteczka z kawą od Jura. Nie zapominajcie, że odcinki mają angielskie napisy od Translalab. Może komuś się przydadzą 😉 Polecamy, smacznego i na zdrowie!

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 30-40 sztuk

Składniki:

  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 7,5 dag mąki ryżowej
  • 7,5 dag mąki kukurydzianej
  • 20 dag cukru kokosowego
  • 10 dag mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wlewamy olej, mieszamy i ucieramy w dłoniach tak, aby cała mąka była lekko tłusta. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zagniatamy. Tak powstałe ciasto powinno mieć plastyczną i miękką konsystencję. Napełniamy nim szprycę i wyciskamy bezpośrednio na blachę, przykrytą papierem do pieczenia, podłużne ciastka w kształcie języczków. Jeżeli nie mamy szprycy to odrywamy po kawałku surowego ciasta i rolujemy małe wałeczki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Pomiędzy ciastkami na blasze powinniśmy zostawić trochę miejsca, gdyż będą one w trakcie pieczenia rosnąć. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy około 20 minut. Te herbatniki, oprócz tego że są pyszne, świetnie nadają się do przyrządzania deseru tirami su, ponieważ nie rozpadają się przy nasączaniu kawą. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "233. "Migdałowe herbatniki savoiardi""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany