233. „Migdałowe herbatniki savoiardi” / „Almond savoiardi cookies”

Pobierz PDF

Dziś szykujemy się do przygotowania kolejnej wersji wegańskiego tiramisu, ponieważ w naszej lodówce czeka wegański odpowiednik mascarpone od API FOOD.
Zaczynamy od przygotowania herbatników. Nasze bezglutenowe i bezjajeczne savoiardi przygotujemy z mąką migdałową, która sprawia, że są chrupiące i naprawdę pyszne. Tiramisu przygotujemy za tydzień, a już dziś podajemy ciasteczka z kawą od Jura. Nie zapominajcie, że odcinki mają angielskie napisy od Translalab. Może komuś się przydadzą 😉 Polecamy, smacznego i na zdrowie!

 

Today we’re preparing to make another version of tiramisu, as a vegan replacement of mascaropne from API FOOD www.kuchnia-wloska.com.pl is waiting in our fridge. We’re starting by preparing the cookies. We make our gluten-free and egg-free savoiardi from almond flour which makes them crispy and really delicious. We’ll make the tiramisu next week and today we’re serving the cookies with coffee from Jura. Don’t forget that the episodes have English subtitles by Translalab. Someone may find them useful 🙂

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 40 min.
Ilość / Amount: 30-40 sztuk / 30-40 cookies

Składniki / Ingredients:

  • 150 g mąki ziemniaczanej / 150 g potato flour
  • 75 g mąki ryżowej / 75 g rice flour
  • 75 g mąki kukurydzianej / 75 g corn flour
  • 200 g cukru kokosowego / 200 g coconut sugar
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów / 100 g almond flour or ground almonds
  • 100 ml mleczka kokosowego / 100 ml coconut milk
  • 80 ml oleju słonecznikowego / 80 ml sunflower oil
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego / 1.5 tablespoon ground flaxseed
  • 1 łyżeczka sody / 1 teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / 1 pinch salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wlewamy olej, mieszamy i ucieramy w dłoniach tak, aby cała mąka była lekko tłusta. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zagniatamy. Tak powstałe ciasto powinno mieć plastyczną i miękką konsystencję. Napełniamy nim szprycę i wyciskamy bezpośrednio na blachę, przykrytą papierem do pieczenia, podłużne ciastka w kształcie języczków. Jeżeli nie mamy szprycy to odrywamy po kawałku surowego ciasta i rolujemy małe wałeczki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Pomiędzy ciastkami na blasze powinniśmy zostawić trochę miejsca, gdyż będą one w trakcie pieczenia rosnąć. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy około 20 minut. Te herbatniki, oprócz tego że są pyszne, świetnie nadają się do przyrządzania deseru tirami su, ponieważ nie rozpadają się przy nasączaniu kawą. Smacznego i na zdrowie! Put all the dry ingredients in a bowl and mix them. Add oil, mix them and knead with your hands so that the flour is greased a little. Then, add coconut milk and knead. Such dough should be flexible and soft. Fill a pastry syringe with it and squeeze it directly onto a baking tray lined with parchment paper to make oblong, tongue-shaped cookies. If you don't have a pastry syringe, tear little pieces of raw dough off, make small rolls, put them on the parchment paper and flatten them a little. There should be some space between the cookies on the baking tray, as they will expand during the baking. Put the baking tray into an oven heated up to 180ºC and bake for around 20 minutes. These cookies are not only delicious. They're also perfect for tiramisu, as they don't fall apart when you soak them in coffee. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "233. "Migdałowe herbatniki savoiardi" / "Almond savoiardi cookies""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany