234. „Wegańskie tiramisu II”

Pobierz PDF

Dziś przygotujemy dla Was drugą wersję wegańskiego i bezglutenowego tiramisu, która powstała dzięki od Api Food . Mają w swojej ofercie tyle wegańskich odpowiedników sera na bazie kiełkującego ryżu, że naprawdę jest z czego wybierać. Gdy dorwaliśmy odpowiednik mascarpone, wiedzieliśmy, że musimy zrobić drugie podejście do tego najbardziej popularnego włoskiego deseru 😉 Małe zakupy w Api Food  ,  herbatniki savoiardi, które znacie już w poprzedniego odcinka, kawa najlepiej od @JURA i do roboty! ps.Angielskie tłumaczenie odcinka od Translalab oczywiście jest 🙂

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Ilość: 6 porcji

Składniki:

  • 20 dag herbatników migdałowych (przepis 233)
  • 30 dag wegańskiego kremowego serka typu mascarpone np. Veris
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 filiżanki mocnego espresso
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Zaparzamy dwa mocne espresso, które przelewamy na dno płaskiej miseczki lub talerza i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem kokosowy za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz miksujemy. Herbatniki dzielimy na dwie równe części, ponieważ będziemy układać dwie warstwy w deserze. Bierzemy połowę herbatników, każdego z nich zanurzamy z obu stron w espresso i układamy na dnie płaskiego naczynia. Ułożoną warstwę przykrywamy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao. W ten sam sposób na wierzchu pierwszej warstwy układamy drugą, którą również posypujemy gorzkim kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy przed podaniem na kilka godzin do lodówki. Takie tiramisu czasami wychodzi gęste, a czasami rzadsze, w zależności od gatunku mleczka kokosowego, ale zawsze jest jednakowo pyszne i szybko znika z talerza. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "234. "Wegańskie tiramisu II""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany