234. „Wegańskie tiramisu II” / „Vegan tiramisu II”

Pobierz PDF

Dziś przygotujemy dla Was drugą wersję wegańskiego i bezglutenowego tiramisu, która powstała dzięki od Api Food . Mają w swojej ofercie tyle wegańskich odpowiedników sera na bazie kiełkującego ryżu, że naprawdę jest z czego wybierać. Gdy dorwaliśmy odpowiednik mascarpone, wiedzieliśmy, że musimy zrobić drugie podejście do tego najbardziej popularnego włoskiego deseru 😉 Małe zakupy w Api Food  ,  herbatniki savoiardi, które znacie już w poprzedniego odcinka, kawa najlepiej od @JURA i do roboty! ps.Angielskie tłumaczenie odcinka od Translalab oczywiście jest 🙂

 

We’ll make another version of vegan and gluten-free tiramisu for you. It has been made thanks to Api Food www.kuchnia-wloska.com.pl. They offer a wide selection of vegan cheeses based on sprouting. When we got hold of the mascarpone equivalent, we knew we had to try to make the most popular Italian dessert again. Quick shopping at Api Food, the savoiardi biscuits which you know from the last episode, some coffee, preferably from Jura, and we can get down to work. P.S. The episode has an English translation by Translala of course 🙂

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 min. - czas chłodzenia / 30 min. + cooling time
Ilość / Amount: 6 porcji / 6 portions

Składniki / Ingredients:

  • 20 dag herbatników migdałowych (przepis 233) / 200 g almond biscuits (recipe 233)
  • 30 dag wegańskiego kremowego serka typu mascarpone np. Veris / 300 g vegan mascarpone-type cream cheese
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego) / 400 ml thick coconut milk (well-cooled)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego / 1/2 glass coconut sugar
  • 2 filiżanki mocnego espresso / 2 cups strong espresso
  • 1 łyżka gorzkiego kakao / 1 tablespoons dark cocoa

Sposób przygotowania / Instructions:

Zaparzamy dwa mocne espresso, które przelewamy na dno płaskiej miseczki lub talerza i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem kokosowy za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz miksujemy. Herbatniki dzielimy na dwie równe części, ponieważ będziemy układać dwie warstwy w deserze. Bierzemy połowę herbatników, każdego z nich zanurzamy z obu stron w espresso i układamy na dnie płaskiego naczynia. Ułożoną warstwę przykrywamy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao. W ten sam sposób na wierzchu pierwszej warstwy układamy drugą, którą również posypujemy gorzkim kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy przed podaniem na kilka godzin do lodówki. Takie tiramisu czasami wychodzi gęste, a czasami rzadsze, w zależności od gatunku mleczka kokosowego, ale zawsze jest jednakowo pyszne i szybko znika z talerza. Smacznego i na zdrowie! Make two strong espressos and pour them into a flat-bottomed bowl or a plate, so that they cool. Whip the cooled coconut milk with coconut sugar with a blender until the sugar dissolves. Then, add cheese and blend again. Divide the biscuits into two equal parts as you'll make two layers of them in the dessert. Take half of the biscuits and each of them in espresso on both sides. Put them on the bottom of the dish. Cover the layer you have made with half of the cream and sprinkle it with dark cocoa. Put another layer like this on top of the previous one and sprinkle it with dark cocoa too. Put the dessert into the fridge for several hours before you serve it. Sometimes this tiramisu is thick and sometimes it's thinner, depending on the kind of coconut milk you use. But it's always equally delicious and quick to vanish from your plates. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "234. "Wegańskie tiramisu II" / "Vegan tiramisu II""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany