235. „Ziemniaki z kapustą kiszoną”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na bardzo proste i smaczne danie. Ziemniaki i kapusta kiszona z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i kapki oliwy, robią naprawdę dobrą robotę. Przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie z napisami od Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • Ewentualnie pieprz czarny lub ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę, żeby już nie trzeba było po ugotowaniu ich kroić. Gotujemy je na parze, pamiętając że drobno pokrojone gotują się znacznie szybciej. W tym czasie siekamy kiszoną kapustę i mieszamy ją z olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski i posypujemy solą i polewamy oliwą mieszamy, aby ziemniaki wchłonęły sól i tłuszcz. Mieszamy wszystko razem, jeśli lubimy bardziej zdecydowane smaki to dodajemy pieprz czarny lub ziołowy. Jeszcze ciepłe danie rozkładamy na talerze i serwujemy. My w tym daniu stosujemy olej rzepakowy i oliwę, ale można również zastosować różne inne oleje, które lubimy/inne ulubione oleje. Ważne aby były tłoczone na zimno i pasowały do ziemniaków i kapusty . Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "235. "Ziemniaki z kapustą kiszoną""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany