235. „Ziemniaki z kapustą kiszoną” / „Potatoes with sauerkraut”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na bardzo proste i smaczne danie. Ziemniaki i kapusta kiszona z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i kapki oliwy, robią naprawdę dobrą robotę. Przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie z napisami od Translalab.

 

Today, we’re offering you a very simple and tasty dish. Potatoes and sauerkraut with some cold-pressed rape oil and a drop of olive oil do a really god job. The recipe has English subtitles by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 40 min.
Ilość / Amount: 2-3 porcje / 2-3 portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg ziemniaków / 1 kg potatoes
  • 1/2 kg kapusty kiszonej / 1/2 kg sauerkraut
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / 3 table spoons of cold-pressed rape oil
  • 3 łyżki oliwy / 3 tablespoon olive oil
  • 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt
  • Ewentualnie pieprz czarny lub ziołowy do smaku / Optionally, black or herbal pepper to taste

Sposób przygotowania / Instructions:

Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę, żeby już nie trzeba było po ugotowaniu ich kroić. Gotujemy je na parze, pamiętając że drobno pokrojone gotują się znacznie szybciej. W tym czasie siekamy kiszoną kapustę i mieszamy ją z olejem rzepakowym. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski i posypujemy solą i polewamy oliwą mieszamy, aby ziemniaki wchłonęły sól i tłuszcz. Mieszamy wszystko razem, jeśli lubimy bardziej zdecydowane smaki to dodajemy pieprz czarny lub ziołowy. Jeszcze ciepłe danie rozkładamy na talerze i serwujemy. My w tym daniu stosujemy olej rzepakowy i oliwę, ale można również zastosować różne inne oleje, które lubimy/inne ulubione oleje. Ważne aby były tłoczone na zimno i pasowały do ziemniaków i kapusty . Smacznego i na zdrowie! Peel potatoes and slice them finely so that you don't have to chop them after boiling. Steam them and remember that since they're diced finely, they'll cook much faster. In the meantime, chop the sauerkraut and mix it with rape oil. Put the steamed potatoes into a bowl, sprinkle them with salt and pour olive oil over them, so that the potatoes absorb the salt and fat. Mix it all together and if you like more intense flavours, add black or herbal pepper. Put the dish on plates and serve it while it's still warm. We use rape and olive oil for this dish, but you could as well use other oils which you like. What's important is that they are cold-pressed and go well with potatoes and sauerkraut. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "235. "Ziemniaki z kapustą kiszoną" / "Potatoes with sauerkraut""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany