238. „Lemoniada z truskawek”

Pobierz PDF
Zanim skończy się sezon na truskawki, warto przetestować nasz trzeci w tym roku pomysł na lemoniadę. Truskawki, trochę mięty, cytryny i gotowe! Przepis ma angielskie tłumaczenie z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Ilość: ok. 3 litry

Składniki:

  • - 2 kg truskawek
  • - 1/2 kg cytryn
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • - 2 garści mięty
  • - 1-2 wody
  • - lód

Sposób przygotowania:

Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej sok z pozbawionych szypułek truskawek. Mus, który pozostaje po odciśnięciu truskawek, odkładamy na bok aby użyć go później do różnych deserów, ponieważ jest przepyszny i ma świetną konsystencję. Następnie miksujemy cytryny pokrojone razem ze skórką na kawałki. Zostawiamy jedną z nich i kroimy w plastry. Dodajemy 2 litry filtrowanej lub mineralnej wody. Dosładzamy cukrem kokosowym i dodajemy drobno posiekane liście świeżej mięty. Dorzucamy cytrynę pokrojoną w plastry. Dodajemy lodu, mieszamy i w ten sposób pozyskujemy otrzymujemy trzeci w tym roku rodzaj lemoniady. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "238. "Lemoniada z truskawek""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany