239. „Wegański twarożek z truskawkami”

Pobierz PDF

Dziś poczęstujemy Was delikatnym wegańskim twarożkiem z truskawkami. Delikatny deser lub pomysł na śniadanie nie tylko dla wegan i dzieci z nietolerancją laktozy 🙂 Można skorzystać również z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 20 dag tofu naturalnego
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • sok z 1 lub 2 cytryn
  • 1 szklanka pulpy z truskawek po wyciskaniu soku lub drobno pokrojonych
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka babki jajowatej
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tofu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie wyciskamy sok z 1-2 cytryn i mieszamy z tofu. Przeciskamy również banana i mieszamy z tofu, mlekiem kokosowym i 1 łyżką cukru trzcinowego. Osobno słodzimy resztą cukru pulpę z truskawek, która pozostaje po wyciśnięciu soku. Jeśli nie wyciskamy soku z truskawek, który nam np. służy do przygotowania lemoniady, to możemy użyć drobno pokrojonych truskawek. Na koniec do pucharków przekładamy warstwami twarożek i truskawki. Dekorujemy świeżą miętą i gotowe. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "239. "Wegański twarożek z truskawkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany