239. „Wegański twarożek z truskawkami” / „Vegan cottage cheese with strawberries”

Pobierz PDF

Dziś poczęstujemy Was delikatnym wegańskim twarożkiem z truskawkami. Delikatny deser lub pomysł na śniadanie nie tylko dla wegan i dzieci z nietolerancją laktozy 🙂 Można skorzystać również z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

 

We’d like to offer you a delicate, vegan cottage cheese with strawberries today. It’s a delicate dessert or a breakfast idea, not only for the vegan or children with lactose intolerance. You can use the English version of the episode with subtitles prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 15 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / 4 portions

Składniki / Ingredients:

  • 20 dag tofu naturalnego / 200 g natural tofu
  • 1 banan / 1 banana
  • 2 łyżki mleka kokosowego / 2 tablespoons coconut milk
  • sok z 1 lub 2 cytryn / juice from 1 or 2 lemons sugar
  • 1 szklanka pulpy z truskawek po wyciskaniu soku lub drobno pokrojonych / 1 glass strawberry pulp from juice pressing or finely diced strawberries
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego / 1-2 tablespoons coconut
  • 1 łyżka babki jajowatej / 1 tablespoon blond psyllium
  • świeża mięta do dekoracji / fresh mint for decorating

Sposób przygotowania / Instructions:

Tofu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie wyciskamy sok z 1-2 cytryn i mieszamy z tofu. Przeciskamy również banana i mieszamy z tofu, mlekiem kokosowym i 1 łyżką cukru trzcinowego. Osobno słodzimy resztą cukru pulpę z truskawek, która pozostaje po wyciśnięciu soku. Jeśli nie wyciskamy soku z truskawek, który nam np. służy do przygotowania lemoniady, to możemy użyć drobno pokrojonych truskawek. Na koniec do pucharków przekładamy warstwami twarożek i truskawki. Dekorujemy świeżą miętą i gotowe. Smacznego i na zdrowie! Mash the tofu with a potato press. Then, squeeze 1-2 lemons and mix the juice with the tofu. Mash the banana too and mix it with the tofu, coconut milk and 1 tablespoon of cane sugar. Sweeten the strawberry pulp which is left after juicing strawberries with the remaining sugar. If you don't make strawberry juice to, for example, make lemonade, you can use finely chopped strawberries. At the end, put the layers of the cottage cheese and the strawberries into cups alternately. Decorate it with fresh mint. It's ready. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "239. "Wegański twarożek z truskawkami" / "Vegan cottage cheese with strawberries""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany