240. „Wegańska feta”

Pobierz PDF
Dziś przygotujemy dla Was wegański odpowiednik sera feta w aromatycznej zalewie oliwnej z ziołami. Idealne rozwiązanie do sałatek, po prostu pycha!Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 5 minut + czas odsączania tofu
Ilość: 1 słoiczek 240 ml

Składniki:

  • 20 dag tofu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Tofu wyjmujemy z woreczka i odciskamy z nadmiaru wody przykrywając je ręcznikiem papierowym z obu stron i umieszczając pomiędzy dwoma drewnianymi deskami do krojenia. Gdy jest już dość suche, kroimy je w kostkę i zakrapiamy octem jabłkowym. Zioła kroimy, siekamy, wrzucamy do moździerza, dosypujemy sól i ucieramy. Następnie nacieramy nimi kostki zakwaszonego tofu. Przekładamy do słoiczka, zalewamy oliwą i gotowe! Taka "feta" choć nadaje sie do spożycia od razu, jest najlepsza po kilku dniach. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "240. "Wegańska feta""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany