240. „Wegańska feta”

Pobierz PDF
Dziś przygotujemy dla Was wegański odpowiednik sera feta w aromatycznej zalewie oliwnej z ziołami. Idealne rozwiązanie do sałatek, po prostu pycha! Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 5 minut + czas odsączania tofu
Ilość: 1 słoiczek 240 ml

Składniki:

  • 20 dag tofu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Tofu wyjmujemy z woreczka i odciskamy z nadmiaru wody przykrywając je ręcznikiem papierowym z obu stron i umieszczając pomiędzy dwoma drewnianymi deskami do krojenia. Gdy jest już dość suche, kroimy je w kostkę i zakrapiamy octem jabłkowym. Zioła kroimy, siekamy, wrzucamy do moździerza, dosypujemy sól i ucieramy. Następnie nacieramy nimi kostki zakwaszonego tofu. Przekładamy do słoiczka, zalewamy oliwą i gotowe! Taka "feta" choć nadaje sie do spożycia od razu, jest najlepsza po kilku dniach. Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze dla "240. "Wegańska feta""

  • comment-avatar
    Justyna z Gdyni 29 lipca 2018 (21:05)

    Super przepis , serdeczne dzięki 😉, bardzo lubię tofu w zupie miso , a od dzisiaj zagości nie tylko w sałatce greckiej ale na wegańskich kanapkach. Nie mogłam powstrzymać się, żeby spróbować choć trochę ze słoiczka . Pozdrawiam ciepło Justyna.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 30 lipca 2018 (00:21)

      Na zdrowie! My też nie wytrzymaliśmy i zjedliśmy pierwszy słoiczek prawie zaraz po zalaniu oliwą z ziołami 😉 Wszystkiego dobrego!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany