241. „Quinoa z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną” / „Quinoa with pea and pickled lemon”

Pobierz PDF

Dziś polecamy bardzo prosty przepis na quinoa. Idealne rozwiązanie na śniadanie lub lekki obiad. Jeśli nie macie kiszonych cytryn, możecie wymienić je np. na oliwki. Angielskie napisy do odcinka przygotowało nam Translalab.

We’re recommending a very simple quinoa recipe today. It’s a perfect solution for breakfast or a light dinner. If you don’t have pickled lemons, you could, for example, replace them with olives. Translalab has prepared the English subtitles for the episode for us.

Składniki:

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość: 2-3 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1/2 szklanki białej quinoa / 1/2 glass white quinoa
  • 1/2 szklanki czerwonej quinoa / 1/2 glass red quinoa
  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku / 1 1/2 glass peas
  • 1 garść pestek słonecznika / 1 handful sunflower seeds
  • 1 garść pestek dyni / 1 handful pumpkin seeds
  • 1 garść suszonej żurawiny / 1 handful dried cranberries
  • 1-2 kiszone cytryny / 1-2 pickled lemons
  • 2 łyżki soku z kiszenia cytryn / 2 tablespoons pickled lemons' marinate
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego / 1/2 glass coconut milk
  • 2 łyżki oliwy / 2 tablespoons olive oil
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1 1/2 szklanki wody / 1 1/2 glass water

Sposób przygotowania / Instructions:

Wsypujemy nasiona quinoa do garnka, wlewamy wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia .Przykrywami garnek i gotujemy nasiona na małym ogniu aż zmiękną przez około 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dorzucamy do garnka, zielony groszek, pestki dyni, słonecznika i żurawinę. Mieszamy i przykrywamy żeby groszek się zagotował. Kroimy kiszoną cytrynę w drobną kostkę i dorzucamy ją do garnka wraz z resztą składników. Ponownie mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i gotowe danie możemy serwować. Smacznego i na zdrowie! Put the quinoa seeds into a pot, pour water over them, mix it and bring it to the boil. Put the lid on the pot and simmer the seeds for about 15 minutes, until they soften.Take the lid off and put the peas, pumpkin and sunflower seeds as well as cranberries into the pot. Mix it all and put the lid on to let the peas boil. Dice the pickled lemon finely and put it into the pot with the rest of the ingredients. Mix it all again, bring it to the boil and the dish is ready to be served. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "241. "Quinoa z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną" / "Quinoa with pea and pickled lemon""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany