242. "Quinoa na słodko" | Atelier Smaku | Bezglutenowa kuchnia wegańska

242. „Quinoa na słodko”

Pobierz PDF
Dziś serwujemy kolejną propozycję na śniadanie z quinoa, tym razem wersja na słodko z truskawkowym musem, zamiast którego możecie użyć konfitury, którą lubicie. Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka białej quinoa
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Wrzucamy quinoa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Siekamy włoskie orzechy i gdy zawartość garnka się zagotuje dorzucamy je wraz z pestkami słonecznika i żurawiną. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu aż quinoa zmięknie i wchłonie wodę. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy zmiksować truskawki aby uzyskać mus truskawkowy. Gotowe danie przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy po kilka łyżek musu i posypujemy cukrem kokosowym. Możemy również serwować w pucharkach układając na zmianę quinoa i mus truskawkowy. Danie to możemy również serwować na zimno jako deser. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "242. "Quinoa na słodko""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany