244. "Placki z liśćmi rzodkiewki" | Atelier Smaku | Bezglutenowa kuchnia wegańska

244. „Placki z liśćmi rzodkiewki”

Pobierz PDF
Dziś odcinek na specjalne życzenie Banku Żywności. Pokażemy co zrobić, aby w kuchni nie marnowała się żywność, ani to, czego na co dzień żywnością nie nazwywamy. Zappraszamy na placki z liśćmi rzodkiewki. Odcinek ma oczywiście angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Zapraszamy!

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • Liście z 1 lub 2 pęczków rzodkiewek
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • Woda
  • Olej do smażenia np. być ryżowy

Sposób przygotowania:

Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i odsączamy. Mieszamy suche składniki placków i dodajemy do nich wody w takiej ilości aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odkładamy je na bok i siekamy liście rzodkiewek. Sprawdzamy czy do ciasta nie trzeba dodać wody, gdyż siemię lniane jeszcze przez jakiś czas może ją pochłaniać. Mieszamy ciasto z liśćmi, odkładamy aby liście trochę zmiękły i w tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Wykładamy ciasto małymi porcjami na patelnie i smażymy placki z obydwu stron aż staną się chrupkie lub złotawe. Do tych placków nie trzeba dodawać żadnych ziół ani pieprzu gdyż liście rzodkiewek mają swój delikatnie ostry, charakterystyczny posmak. Smacznego i na zdrowie !

Brak opini dla przepisu dla "244. "Placki z liśćmi rzodkiewki""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany