247. „Wegańska i bezglutenowa maca” / “Vegan and gluten-free matzo”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was przepis na wegańską i bezglutenową macę – idealne pieczywo do sałatek i dań obiadowych. Super szybkie w przygotowaniu, chrupkie i przepyszne. Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję. Zapraszamy!

Today we’ve got the vegan and gluten-free matzo recipe. It’s perfect bread for salads and other dishes. It’s very quick to make, crispy and delicious. Thanks to the subtitles prepared by Translalab the recipe has an English version too. Do try it!

Składniki / Ingredients:

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość: 4 sztuki / pieces

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej / 1/2 glass rice flour
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej / 1/2 glass buckwheat flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / 1/2 glass potato flour
  • 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju / 1/2 teaspoon of salt
  • 3/4 szklanki wrzątku / 1 tablespoon oil 3/4 glass boiling water
  • Olej ryżowy do smażenia / Rice oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

W misce mieszamy suche składniki. Oddzielamy połowę suchych składników do drugiej miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy lub bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie kleista masa. Gdy lekko przestygnie to do jeszcze ciepłej dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oleju i jeszcze raz całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać sprężyste,nie lepiące się do rąk ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po odrobinie mąki gryczanej i ryżowej, jeżeli zbyt suche, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na silikonowej macie aż uzyskamy cienki placek, który zmieści się na naszej patelni. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż placek się lekko przyrumieni. Taka maca jest cudownie chrupka i wspaniale zastępuje pieczywo do sałatek lub ciepłych warzywnych dań. Smacznego i na zdrowie! Mix the dry ingredients in a bowl. Put half of the mixture in another bowl, pour boiling water over it and blend or stir very energetically, until you get sticky pulp. When it cools a little but is still warm, add the rest of the dry ingredients and knead the dough. Near the end, add the oil and knead it all again. You should receive elastic dough which doesn't stick to the hands. If the dough is too thin, you can add a tablespoon of buckwheat and rice flours. If it's too thick, add a little water and knead it again.Divide the dough into four parts and roll each of the out on a silicone mat until it is thin and fits into your frying pan. Fry it on both sides on hot oil until it browns a little. Such matzo is wonderfully crispy and makes a perfect replacement of bread to have with salads and hot vegetable dishes. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

2 komentarze dla "247. "Wegańska i bezglutenowa maca" / “Vegan and gluten-free matzo”"

  • comment-avatar
    AnnaG 30 września 2018 (22:59)

    Pyszna!!!!
    Zaraz po usmażeniu znikła więc nie mogłam przetestować a bardzo chciałabym wiedzieć czy jest też taka chrupiąca na drugi dzień?
    I drugie pytanie, czy można ją upiec bez tłuszczu, w piekarniku?
    Jeżeli macie Państwo takie info to proszę napisać. Z góry bardzo serdecznie dziękuję.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 1 października 2018 (10:26)

      Super, że przepis się sprawdził. Oczywiście można upiec, ale wtedy to już zupełnie inny smak i konsystencja. Warto jednak spróbować!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany