247. „Wegańska i bezglutenowa maca”

Pobierz PDF
Dziś mamy dla Was przepis na wegańską i bezglutenową macę - idealne pieczywo do sałatek i dań obiadowych. Super szybkie w przygotowaniu, chrupkie i przepyszne.
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję. Zapraszamy!

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 sztuki

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Olej ryżowy do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy suche składniki. Oddzielamy połowę suchych składników do drugiej miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy lub bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie kleista masa. Gdy lekko przestygnie to do jeszcze ciepłej dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oleju i jeszcze raz całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać sprężyste,nie lepiące się do rąk ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po odrobinie mąki gryczanej i ryżowej, jeżeli zbyt suche, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na silikonowej macie aż uzyskamy cienki placek, który zmieści się na naszej patelni. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż placek się lekko przyrumieni. Taka maca jest cudownie chrupka i wspaniale zastępuje pieczywo do sałatek lub ciepłych warzywnych dań. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "247. "Wegańska i bezglutenowa maca""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany