246. „Wegańskie i bezglutenowe pampuchy” / “Vegan and gluten-free pampuchy”

Pobierz PDF

Zapraszamy dziś na wegańskie i bezglutenowe pampuchy, które możecie podawać z sosem grzybowym z poprzedniego odcinka, a także z innymi sosami i daniami. Również na słodko. Pamiętajcie, że dzięki napisom przygotowanym przez Translalab możecie polecać nasze przepisy również swoim anglojęzycznym znajomym.

We’ve got vegan and gluten-free steamed dumplings for you today. You can serve them with the mushroom sauce from the previous episode or with other sauces and dishes. You can also serve them with sweet additions. Remember that thanks to the subtitles prepared by Translalab you can also recommend our recipes to your English-speaking friends. Join us in the kitchen!

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 1 godzina / about 1 hour
Ilość: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g ziemniaków ugotowanych na parze / steamed potatoes
  • 200 ml wody / water
  • 100 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 100 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 100 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej / 2 tablespoon ground blond psyllium husk
  • 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / 1 teaspoon dried yeast
  • 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt
  • 1 szczypta cukru / 1 pinch salt
  • Olej do smarowania tacy / oil for greasing the tray

Sposób przygotowania / Instructions:

Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy na idealnie gładką masę dodając po odrobinie wody. Pod koniec miksowania dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, dodając resztę wody. W drugiej misce łączymy suche składniki i dokładnie je mieszamy. Wlewamy zmiksowane ziemniaki i zagniatamy ciasto pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jeżeli zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy. Smarujemy olejem nacę, na której będziemy odkładać kluski do wyrośnięcia. Następnie dłońmi zwilżonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i układamy na tacy. Surowe pampuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby podrosły na ok. 20 minut. Podrośnięte kulki delikatnie układamy w naczyniu do gotowania na parze. Pamiętajmy aby wcześniej wysmarować je olejem aby ciasto nie przywarło do jego powierzchni. Pomiędzy kulkami ciasta zostawiamy odrobinę przestrzeni gdyż powiększą się jeszcze trochę. Gotujemy około 15-20 minut i jeszcze gorące serwujemy na przykład z sosem grzybowym, leczo, fasolką po bretońsku lub jakim słodkim musem owocowym. Smacznego i na zdrowie! Blend the steamed potatoes until they are perfectly smooth and add water in little bits. Near the end of the blending, add yeast and a pinch of sugar. Blend everything thoroughly again, adding the rest of the water. Put the dry ingredients together in another bowl and mix them thoroughly. Add the blended potatoes and knead the dough. Add two tablespoons of oil near the end. If the dough is too thin, you can add a tablespoon of corn and potato flours. If it's too thick, add a little water and knead it again. Grease the tray on which you'll put the dumplings to rise. Then tear off pieces of the dough with hands greased with oil and form balls. Put them on the tray. Cover the raw dumplings with a tea towel and put them aside for about 20 minutes so that they rise. Put the larger balls into a steaming dish gently. Remember to grease it with oil earlier so that the dough doesn't stick to its surface. Leave some room between the balls as they will become a little larger. Steam them for 15-20 minutes and serve them while they're still hot, for instance with mushroom sauce, letcho, baked beans or a sweet fruit mouse. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "246. "Wegańskie i bezglutenowe pampuchy" / “Vegan and gluten-free pampuchy”"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany