246. „Wegańskie i bezglutenowe pampuchy”

Pobierz PDF
Zapraszamy dziś na wegańskie i bezglutenowe pampuchy, które możecie podawać z sosem grzybowym z poprzedniego odcinka, a także z innymi sosami i daniami. Również na słodko. Pamiętajcie, że dzięki napisom przygotowanym przez Translalab możecie polecać nasze przepisy również swoim anglojęzycznym znajomym.

Składniki:

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość: ok. 4 porcje

Składniki:

  • 25 dag ziemniaków ugotowanych na parze
  • 200 ml wody
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • Olej do smarowania tacy

Sposób przygotowania:

Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy na idealnie gładką masę dodając po odrobinie wody. Pod koniec miksowania dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, dodając resztę wody. W drugiej misce łączymy suche składniki i dokładnie je mieszamy. Wlewamy zmiksowane ziemniaki i zagniatamy ciasto pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jeżeli zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy. Smarujemy olejem nacę, na której będziemy odkładać kluski do wyrośnięcia. Następnie dłońmi zwilżonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i układamy na tacy. Surowe pampuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby podrosły na ok. 20 minut. Podrośnięte kulki delikatnie układamy w naczyniu do gotowania na parze. Pamiętajmy aby wcześniej wysmarować je olejem aby ciasto nie przywarło do jego powierzchni. Pomiędzy kulkami ciasta zostawiamy odrobinę przestrzeni gdyż powiększą się jeszcze trochę. Gotujemy około 15-20 minut i jeszcze gorące serwujemy na przykład z sosem grzybowym, leczo, fasolką po bretońsku lub jakim słodkim musem owocowym. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "246. "Wegańskie i bezglutenowe pampuchy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany