249. „Mus czekoladowo-pomarańczowy”

Pobierz PDF
Dziś przedstawiamy Wam własną wersję musu czekoladowego z aquafaby czyli wody po gotowaniu ciecierzycy. W takim wegańskim i bezglutenowym deserze czekolada idealnie zgrała nam się z pomarańczą. Najlepiej sprawdźcie sami czy mamy rację ;) Ten odcinek także ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka aquafaby (przepis w odcinku 220)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucamy do rondelka z aquafabą i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie wyrzucamy skórkę i studzimy aquafabę w lodówce. W tym w kąpieli wodnej rozgrzewamy czekoladę aby była płynna. Schłodzoną aquafabę ubijamy blenderem z odpowiednią przystawką na sztywną pianę. W trakcie dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Wlewamy czekoladę i ubijamy jeszcze raz krótko aby połączyła się z resztą składników. Przelewamy do słoiczków lub pucharków i wstawiamy do lodówki aby mus zesztywniał. Przed podaniem możemy udekorować plastrami pomarańczy lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "249. "Mus czekoladowo-pomarańczowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany