250. „Wegańskie i bezglutenowe leczo” / 250. „Vegan and gluten-free letcho”

Pobierz PDF

Zbliżająca się jesień inspiruje do kulinarnej twórczości. Dojrzałe papryki aż proszą się, by przygotować z nich pyszne leczo. Dziś Atelier Smaku dzieli się przepisem na swoją wegańską wersję.Ten odcinek oczywiście ma również angielskie napisy przygotowane dla nas przez Translalab.

The coming autumn inspires us for creativity in the kitchen. The ripe peppers are simply asking for a delicious letcho to be made from them. Today, the Atelier of Taste is sharing a recipe for its vegan version.The episode has English subtitles prepared by  Translalab.

Składniki:

Czas / time: 30 min.
Ilość / Amount: 4-6 porcji / 4-6 portions

Składniki:

  • 3 duże papryki (zielona,czerwona i żółta) / 3 large peppers (green, red and yellow)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów / 1 kg ripe tomatoes
  • 25 dag wędzonego tofu / 250 g smoked tofu
  • 10 dag koncentratu pomidorowego / 100 g tomato concentrate
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / 2 tablespoons tamari soy sauce
  • 4 łyżki oleju ryżowego / 4 tablespoons rice oil
  • 2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki / 2 teaspoons of smoked red pepper
  • 2 łyżeczki soli / 2 teaspoons of salt
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej / 1 teaspoon of truffle oil
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / 1/3 teaspoon ground black pepper
  • 1/4 łyżeczki asafetydy / 1/4 teaspoon of asafoetida
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki / 1/4 teaspoon chilli pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Tofu kroimy w kostkę wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim je od czasu do czasu mieszając aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy asafetydę. W tym czasie kroimy papryki i dorzucamy je do tofu przez chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i dodajemy wędzoną paprykę, czarny pieprz i ostrą paprykę. Pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Całość mieszamy od czasu do czasu i gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i oliwę truflową. Jeszcze raz mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pyszne wegańskie leczo gotowe. Nam najlepiej smakuje w jesienne dni z kawałkiem naszej bezglutenowej macy. Smacznego i na zdrowie! Dice the tofu, put it into a bowl and mix it with soy sauce. Heat up oil in a sauce pan and fry the tofu on it until it browns. Near the end of the frying add asafoetida. In the meantime, chop the peppers and add them to the tofu. Fry them for a moment and stir from time to time. Add the smoked pepper, black pepper and chilli pepper. Dice the tomatoes and put them in the saucepan too. Mix it all from time to time and when the tomatoes soften, add tomato concentrate and truffle oil. Mix it again, bring it to the boil and the delicious, vegan letcho is ready. On autumn days we like it best with a piece of our gluten-free matzo. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "250. "Wegańskie i bezglutenowe leczo" / 250. "Vegan and gluten-free letcho""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany