250. „Wegańskie i bezglutenowe leczo”

Pobierz PDF

Zbliżająca się jesień inspiruje do kulinarnej twórczości. Dojrzałe papryki aż proszą się, by przygotować z nich pyszne leczo. Dziś Atelier Smaku dzieli się przepisem na swoją wegańską wersję.Ten odcinek oczywiście ma również angielskie napisy przygotowane dla nas przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4-6 porcji

Składniki:

  • 3 duże papryki (zielona,czerwona i żółta)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 25 dag wędzonego tofu
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki asafetydy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Tofu kroimy w kostkę wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim je od czasu do czasu mieszając aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy asafetydę. W tym czasie kroimy papryki i dorzucamy je do tofu przez chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i dodajemy wędzoną paprykę, czarny pieprz i ostrą paprykę. Pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Całość mieszamy od czasu do czasu i gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i oliwę truflową. Jeszcze raz mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pyszne wegańskie leczo gotowe. Nam najlepiej smakuje w jesienne dni z kawałkiem naszej bezglutenowej macy. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "250. "Wegańskie i bezglutenowe leczo""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany