252. „Dżem gruszkowo-cytrynowy”

Pobierz PDF
Dziś pokażemy Wam najprostszy sposób na gruszki, które po tak słonecznym lecie wyjątkowo obrodziły. Dżem gruszkowo-cytrynowy co toś dla tych, którzy kochają słodkości z lekką cytrynową nutą i cenią sobie szybkie rozwiązania. W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: ok.2 godziny
Ilość: 4-6 niedużych słoiczków

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 2 cytryny
  • 10 dag cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy i pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem kokosowym i dusimy w rondlu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gruszki w tym czasie lekko zmiękną i puszczą sok. Jeśli będą bardzo soczyste to możemy odlać sobie trochę soku do wypicia, co przyspieszy odparowywanie i cały proces gotowania. Miksujemy obydwie cytryny w całości jeżeli lubimy goryczkę ze skórki lub dodajemy skórkę tylko z jednej z nich. Jeżeli nie lubimy goryczki i aromatu skórki cytrynowej, to obieramy cytryny i dopiero wtedy miksujemy. Dorzucamy pulpę cytrynową do rondla i jeszcze gotujemy przez 5 do 10 minut. Przekładamy jeszcze wrzący dżem do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aby przestygły. Taki dżem jest pyszny jako dodatek do placków, naleśników lub z dodatkiem bitej śmietany z kokosowego mleka jako deser do kawy i herbaty. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "252. "Dżem gruszkowo-cytrynowy""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany