254. „Budyń kawowy z pieczoną dynią”

Pobierz PDF

Sezon na dynię w pełni, więc w naszej kuchni występuje ona w niezliczonej ilości odsłon. Dziś stanowi dodatek do kawowego budyniu. 2 espresso z Jura, dynia hokkaido, czary mary i gotowe.
Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia dyni
Ilość: 2-4 porcji

Składniki:

  • 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml soku z winogron lub malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 espresso
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 10-20 dag pieczonej dyni

Sposób przygotowania:

Zaparzamy podwójne espresso. Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze. Piekarnik nastawiamy na temoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut. Siekamy czekoladę na drobniejsze kawałki, a upieczoną w piekarniku dynię w drobne paski. Z mleka roślinnego odlewamy 100 ml, a resztę wlewamy wraz z mleczkiem kokosowym, podwójnym espresso i cukrem do garnka i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając czekamy, aż całość się zagotuje i dorzucamy dynie pokrojoną w paseczki, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy i szybko, aby czekolada nie zdążyła się rozpuścić przelewamy do pucharków. Możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "254. "Budyń kawowy z pieczoną dynią""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany