255. „Dyniowe latte macchiato”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy Was na naszą wersję dyniowego latte macchiato. Dynia hokkaido, trochę przypraw, kawa od Jura i jesienne niebo w gębie gotowe! Poszukajcie też angielskiego tłumaczenia odcinka, które przygotowało dla nas Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia dyni
Ilość: 4 szlanki

Składniki:

  • 4 latte macchiato
  • 20 dag pieczonej dyni
  • 150 ml syropu klonowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut. Upieczoną dynię pozbawiamy skórki i miksujemy ją z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i przyprawami. W ten sposób zrobiony mus dyniowy przekładamy do czterech wysokich szklanek kawowych lub kieliszków. Nastawiamy ekspres na program latte macchiato i dopełniamy nim każdą szklankę i gotowe. Jeśli przełożymy mus do butelki z dzióbkiem, w tym momencie możemy dodatkowo ozdobić nim od wewnątrz brzegi szklanki. To bardzo aromatyczna kawa, a może nawet deser kawowy, który dzięki korzennym nutom wspaniale sprawdzi się w jesienne chłodne dni. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "255. "Dyniowe latte macchiato""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany