257. „Zupa z jabłek z warzywami na ostro”

Pobierz PDF

Dziś trochę zaskakujący przepis z użyciem jabłek, którymi w nadmiarze poczęstowało nas tegoroczne lato i jesień. Zupa z jabłek z warzywami na ostro, to prosty, odrobinę zaskakujący, ale naprawdę warty wypróbowania ze względu na swój smak, przepis. Zainteresowanych, zapraszamy do oglądania anglojęzycznej wersji z napisami od Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 porcji

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 50 dag pietruszki
  • 30 dag selera
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml wody
  • Skwarki z wędzonego tofu (z przepisu nr.100 na ruskie pierogi)

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu żeby zmiękły. W tym czasie jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy. Gdy warzywa nie będą już twarde, dorzucamy do nich jabłka, zagotowujemy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz oliwy. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem aż jabłka się ugotują. Zupę zdejmujemy z palnika, miksujemy i na sam koniec dodajemy oliwę. Jeszcze raz mieszamy i gotową zupę nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy kładziemy po łyżce skwarków z wędzonego tofu. W naszej kuchni takie pyszne, aromatyczne skwareczki zawsze trzymamy w lodówce aby okrasić nimi zupy, pierogi i kluski. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "257. "Zupa z jabłek z warzywami na ostro""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany