258. „Ryżowe racuchy z jabłkami”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was nasze drugie podejście do wegańskich i bezglutenowych racuchów z jabłkami. Tego dania nie trzeba specjalnie reklamować, gdyż racuchy kochają wszystkie małe i duże dzieciaki, które znamy. Sprawdźcie sami, jak pasuje Wam nasza nowa wersja. Możecie też skorzystać z angielskiej wersji odcinka przygotowanej przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 30 dag jabłek
  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 250 ml wody
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder z cynamonem do posypania placków

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plasterki. Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą i dodajemy do nich wodę. Mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka. Odstawiamy na bok aby ciasto trochę urosło. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką ciasto tak aby utworzyły się nieduże płaskie placuszki. Smażymy je na lekko złoty kolor z obydwu stron. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Takie placki są przepysznie chrupkie nawet po wystygnięciu dzięki użyciu w nich mąki ryżowej ale najlepiej smakują na gorąco. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "258. "Ryżowe racuchy z jabłkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany