258. „Ryżowe racuchy z jabłkami” / „Rice apple pancakes”

Pobierz PDF

Dziś mamy dla Was nasze drugie podejście do wegańskich i bezglutenowych racuchów z jabłkami. Tego dania nie trzeba specjalnie reklamować, gdyż racuchy kochają wszystkie małe i duże dzieciaki, które znamy. Sprawdźcie sami, jak pasuje Wam nasza nowa wersja. Możecie też skorzystać z angielskiej wersji odcinka przygotowanej przez Translalab.

 

Today we are presenting our second attempt at vegan and gluten-free apple pancakes. This dish doesn’t really need advertising as all little and big kids we know love it. See for yourselves how you like our new version. You can also make use of the episode’s English version prepared by Translalab.

Składniki:

Czas / Time: 1 godzina / 1 hour
Ilość / Amount: 3 porcje / 3 portions

Składniki / Ingredients:

  • 300 g jabłek / apples
  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej / 1 1/2 glass rice flour
  • 2 łyżki brązowego cukru / 2 tablespoons brown sugar
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego / 1 tablespoon ground flaxseed
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / 1 teaspoon dried yeast
  • 1 szczypta soli / 1 pinch salt
  • 250 ml wody / water
  • Olej do smażenia / Oil for frying
  • Cukier puder z cynamonem do posypania placków / Powdered sugar with cinnamon for sprinkling the pancakes

Sposób przygotowania / Instructions:

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plasterki. Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą i dodajemy do nich wodę. Mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka. Odstawiamy na bok aby ciasto trochę urosło. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką ciasto tak aby utworzyły się nieduże płaskie placuszki. Smażymy je na lekko złoty kolor z obydwu stron. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Takie placki są przepysznie chrupkie nawet po wystygnięciu dzięki użyciu w nich mąki ryżowej ale najlepiej smakują na gorąco. Smacznego i na zdrowie! Wash apples, core them and cut them into small slices. Mix the dough's dry ingredients and add water to them. Mix it and add the chopped apples. Put the dough aside to let it rise a little. Then, heat oil in a pan and lay the dough out so that it forms small, flat pancakes. Fry them on both sides until they are brownish. Before you serve the pancakes, sprinkle them with cinnamon powdered sugar. Thanks to rice flour, such pancakes are deliciously crispy even after they have dried but they taste best when hot. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "258. "Ryżowe racuchy z jabłkami" / "Rice apple pancakes""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany