261. „Wegański i bezglutenowy keks”

Pobierz PDF

Dziś prezentujemy pierwszy z tegorocznych świątecznych odcinków. Na początek naszych wegańskich i bezglutenowych propozycji dajemy keks. Równie łatwy w przygotowaniu jak pyszny. Spróbujcie sami! Oczywiście odcinek ma też swoją angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki:

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Ilość: 1 podłużna blacha chlebowa

Składniki:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 ml pulpy z mango
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Brązowy cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pulpę z mango i mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Wszystkie gatunki mąki oraz sodę mieszamy i wlewamy do nich wszystkie mokre składniki, czyli zmiksowaną pulpę, esencję waniliową i olej. Całość miksujemy na jednolitą masę. Orzechy oraz migdały siekamy i podprażamy na rozgrzanej patelni, a rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem. Do zmiksowanego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy oraz sparzone owoce i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do długiej silikonowej formy chlebowej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzamy i posypujemy z wierzchu brązowym cukrem pudrem. Jeżeli nie mamy silikonowej formy, a pieczemy w formie metalowej, musimy ją posmarować olejem i oprószyć mąką ryżową. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "261. "Wegański i bezglutenowy keks""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany