262. „Kutia w pieczonych jabłkach”

Pobierz PDF

W każdym domu na wigilijnym stole pojawiają się różne przysmaki z dodatkiem maku. W naszym rodzinnym domu króluje kutia. W tym roku naszą wegańską wersję, w której miód zastąpiliśmy melasą z karobu, a glutenową pszenicę, brązowym, okrągłym ryżem, serwujemy w pieczonych jabłkach. To takie małe ale równie pyszne, co polskie odstępstwo od tradycji. Po melasę najlepiej udajcie się do Bakra, a jak macie ochotę, podzielcie się tym przepisem z anglojęzycznymi znajomymi, dla których . Translalab przygotowało angielskie napisy w odcinku.

Składniki:

Czas przygotowania: 1 godzina + czas moczenia maku
Ilość: ok. 12 jabłek

Składniki:

  • 12 jabłek
  • 20 dag maku
  • 1/2 szklanki brązowego okrągłego ryżu
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag orzechów włoskich i migdałów
  • 4 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka oleju do posmarowania jabłek
  • 200 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mak moczymy przez 8 do 10 godzin. Ryż zalewamy wodą i gotujemy wraz ze szczyptą soli pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie wodę. Siekamy orzechy i prażymy na patelni. Żurawinę przelewamy wrzątkiem. Jabłka wydrążamy i smarujemy na zewnątrz olejem. Następnie odlewamy wodę z maku i odsączamy go na sicie, po czym bardzo dokładnie miksujemy lub kilkukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Wszystkie składniki kutii dokładnie mieszamy i nadziewamy nią jabłka. Każde z nich dekorujemy połówką orzecha włoskiego. Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy aż zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Taki sposób podania kutii nam bardzo odpowiada, gdyż jest delikatniejsza i lekko kwaskowa w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "262. "Kutia w pieczonych jabłkach""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany