263. „Uszka z grzybami”

Pobierz PDF

Dziś dzielimy się długo wyczekiwanym przepisem na wegańskie i bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu. Przepisem tym możecie podzielić się również z tymi, którzy czytają po angielsku, gdyż od Translalab mamy angielskie napisy w odcinku.

Składniki:

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Ilość: 4 porcje

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka wrzątku

Składniki - farsz:

  • 20 dag pieczarek
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy suche składniki ciasta, mieszamy i połowę z nich przesypujemy do drugiej miski. Do jednej części wlewamy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy łyżką aż powstanie kleista masa. Odstawiamy ją na bok aby trochę przestygła i w tym czasie zalewamy suszone grzyby odrobiną wody i zagotowujemy, aby lekko zmiękły. Kroimy pieczarki. Na rozgrzanym tłuszczy przez ok. 10 sekund przesmażamy przyprawy, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy je sosem sojowym. Chwilę smażymy mieszając i dodajemy obgotowane, pokrojone grzyby wraz z resztą wywaru. Doprawiamy asafetydą, która w naszej kuchni zastępuje cebulę między innymi dlatego, że jest lekkostrawna. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilkę aż grzyby lekko odparują i miksujemy je wraz ze zmiksowanymi płatkami owsianymi. Sprawdzamy czy nadzienie jest wystarczająco dosolone i odstawiamy na bok. W misce łączymy ze sobą mąkę suchą i już przestudzoną kleistą masę. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze razdokładnie zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy do niego po odrobinie każdej mąki, a jeśli zbyt suche to łyżkę lub dwie gorącej wody. Kładziemy na blacie silikonową matę i odrywamy kawałek ciasta z którego rozwałkowujemy placek przy pomocy silikonowego lub ceramicznego wałka. Pamiętajmy aby nie podsypywać maty mąką gdyż może ona wysuszyć ciasto i zniszczyć jego elastyczną strukturę. Możemy lekko posmarować matę i wałek olejem, aby ciasto nie przywierało. Wycinamy przy pomocy wąskiej szklanki kółka i na każdym kładziemy po odrobinie nadzienia. Delikatnie zginamy na pół pamiętając o tym, żeby nie dociągać brzegów ciasta gdyż takie bezglutenowe nie jest wystarczająco elastyczne i może się porwać. Ściskamy brzegi ciasta pomiędzy palcami i wrzucamy surowe pierożki do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli. Oczywiście każdy może sobie ulepić uszka w takim kształcie jaki najbardziej lubi jednakże na początek proponujemy aby spróbować zrobić po prostu mini pierożki gdyż one są łatwiejsze do ulepienia. Gotujemy je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na małym ogniu i od razu po wyjęciu z garnka dobrze smarujemy olejem. Jeżeli chcemy zrobić je dzień wcześniej to po przestygnięciu musimy szczelnie je zamknąć aby ciasto nie popękało. Oczywiście podajemy uszka z gorącym czerwonym barszczem, którego pewnie nie zabraknie na żadnym wigilijnym stole. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "263. "Uszka z grzybami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany